Inloggen

Bekijk de volledige versie : Ophokplicht pluimvee professionele pluimveehouders


Gwen.B*gaert
21st November 2014, 20:36
Professionele pluimveehouders moeten in heel België hun pluimvee op stal houden of in de buitenlucht afschermen met netten. Dat heeft minister van Landbouw Willy Borsus (MR) beslist. Het voedselagentschap FAVV raadt de niet-professionele pluimveehouders “ten stelligste” aan dezelfde maatregel door te voeren.

De beslissing werd genomen nadat in Nederland een derde uitbraak van vogelgriep was vastgesteld en omwille van de rol die wilde vogels hoogstwaarschijnlijk spelen in de verspreiding van het virus. Het gaat om een voorzorgsmaatregel, want in België is op vandaag nog geen uitbraak van vogelgriep vastgesteld. De afschermplicht was al van kracht voor pluimveebedrijven in gebieden met veel wilde vogels.

Daarnaast moeten pluimveehouders nog verschillende andere maatregelen in acht nemen. Zo moeten voertuigen voor vervoer van pluimvee, vogels en eieren ontsmet worden na een transport en mag geen onbehandeld oppervlaktewater gebruikt worden voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels. Pluimvee moet ook binnen gevoederd worden. Verzamelingen en markten mogen enkel onder voorwaarden plaatsvinden. De maatregelen gelden ook voor hobbyisten.

Om de introductie van het virus in België te voorkomen, is de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee of andere in gevangenschap levende vogels worden gehouden bovendien verboden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal dat in de vier voorafgaande dagen in contact is geweest met pluimvee of op een plaats is geweest waar pluimvee wordt gehouden in een risicogebied in Duitsland of in het Verenigd Koninkrijk en in heel Nederland.

Bron: De Standaard
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141121_01388817
Datum: 21 november 2014

Mijn mening: De vogelgriep is in Nederland nu voor de derde keer uitgebroken, gelukkig in België nog niet. Minister van Landbouw Willy Borsus heeft er dan ook goed aan gedaan om deze maatregel op te stellen. De ziekte is dodelijk voor kippen, kalkoenen en eenden, maar in het slechtste geval kunnen ook mensen door het vogelpestvirus worden besmet. Het begin van een uitbraak wordt mogelijk veroorzaakt door wilde eenden of andere watervogels die over een boerderij vliegen en daarbij besmette uitwerpselen laten vallen. Daarom is het belangrijk dat elke professionele pluimveehouder de nodige maatregelen opvolgt.