PDA

Bekijk de volledige versie : Blunderboek Rekenhof...


Barst
19th December 2005, 22:28
Blunderboek Rekenhof zorgt voor primeur


Het 162ste boek van het Rekenhof, dat vandaag is voorgesteld, is een primeur omdat de focus voor het eerst ligt op de uitvoering van de begroting van het jaar voordien - 2004 in dit geval. Dat betekent volgens kamervoorzitter Herman De Croo dat dezelfde regering rekenschap zal moeten geven voor de rekeningen waarvoor zijzelf verantwoordelijk was.


Het boek focust dit jaar onder meer op de verwijlintresten die de overheid betaalt. Ze betaalt vaak meer dan de uiteindelijke openstaande schuld. Zo bestaat meer dan de helft van de 225 miljoen euro voor de terugbetaling van de bijdragen voor het Dierengezondheidsfonds uit verwijlintresten. Het Rekenhof haalt ook het voorbeeld aan van een proces over de achterstallige betalingen voor de levering van petroleumproducten, waar de staat in 1994 veroordeeld werd voor de betaling van 375.000 euro, maar waar de som eind 2004 reeds was opgelopen tot ruim 4 miljoen, wat wellicht nog zal oplopen tegen de definitieve uitspraak in de loop van 2006.

Terwijl de meeste overheidsdiensten hun begrotingskredieten vrijwel volledig benut hebben, heeft het Phenix-project van de FOD Justitie voor de informatisering van de hoven en rechtbanken grote vertraging opgelopen. Door het herhaaldelijk wijzigen van de technische opties werden voor 1,3 miljoen extra kosten veroorzaakt. In het luik Defensie stelt het Rekenhof vast dat de personeelsuitgaven, die volgens het Structuurplan van 2003 moesten teruggebracht worden tot 50 procent van de middelen voor Landsverdediging de laatste jaren gestegen zijn tot 60,9 pct in 2004 en 61,7 dit jaar, waardoor de marge voor investeringsuitgaven niet kan groeien. Bij de federale politie zijn volgens het hof tal van contractuele personeelsleden van het administratief en logistiek kader (CALog) zonder enige rechtsgrond toegelaten in het statutair kader.

Tenslotte stelt het hof vast dat de Copernicushervorming van de federale overheidsdiensten voortgezet wordt, maar dat nog geen beleidsraden werden opgericht en dat nog geen enkele FOD beschikt over een interneauditdienst die beantwoordt aan de nieuwe reglementering.


Weblog DM, 19-12-2005(Belga 18:00)