PDA

Bekijk de volledige versie : Dodelijkste aanslag in Jeruzalem in jaren


Evelien.P*llis
18th November 2014, 11:57
[SIZE=2]Dodelijkste aanslag in Jeruzalem in jaren[/SIZE]

In een synagoge in Jeruzalem is dinsdagochtend een terroristische aanslag gepleegd. Daarbij zouden twee gewapende Palestijnen in de synagoge de aanwezige mensen aangevallen hebben. Zeker vier gelovigen kwamen om, de twee daders zijn doodgeschoten. Hamas omschrijft de aanslag als een 'heroïsche daad', maar extremisten van PFLP eisten de daad op. De Israëlische premier Netanyahu waarschuwt alvast met een 'ijzeren vuist' te zullen vergelden.

De aanval vond vanmorgen plaats in een synagoge in de wijk Har Nof waar ultra-orthodoxe joden hadden verzameld voor het Shaharit-ochtendgebed, aldus politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. De twee daders waren gewapend met een vuurwapen, bijlen en messen.

Er vielen bij de aanslag zeker vier doden, de twee daders zijn doodgeschoten. Nog eens zes anderen, onder wie twee politieagenten, raakten gewond. Vier gewonden zouden er erg aan toe zijn. Het gaat om de dodelijkste aanslag in Jeruzalem in zes jaar.

Radicale Palestijnse groeperingen, waaronder ook Hamas, hadden opgeroepen tot wraak nadat een Palestijnse buschauffeur zondag opgehangen werd teruggevonden in zijn bus, op een parkeerterrein in Jeruzalem. Volgens de politie pleegde de 32-jarige man zelfmoord, maar de familie geloofde dat niet en stelde dat extremistische joden hem vermoord hebben.
Intussen heeft de Israëlische premier Netanyahu zijn veiligheidsraad bijeengeroepen. Hij waarschuwde dat Israël met een 'ijzeren vuist' zal reageren op de aanslag. Hij had het over de 'brute en verachtelijke moord' en beschuldigde Hamas en de Palestijnse president Abbas de motiverende kracht te zijn achter de aanslag.

'Heroïsch'
Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft de aanslag scherp veroordeeld. 'Een daad van zinloze wreedheid', noemde Kerry het. Hij riep de Palestijnse leiders op de aanslag te veroordelen. Daarnaast eist Kerry van de Palestijnen dat passende maatregelen genomen worden om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.
Hamas omschreef de aanslag als een 'heroïsche daad'. Palestijnse extremisten van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) hebben de dodelijke aanslag opgeëist. Abbas, die aan het hoofd staat van de grootste Palestijnse partij Fatah, veroordeelde de aanval. In hetzelfde communiqué veroordeelde hij 'het vermoorden van burgers, van welk geloof ze ook zijn'.
Het is al sinds de Gazaoorlog deze zomer zeer onrustig in en rond Jeruzalem. Enkele weken geleden werd de toegang tot de Tempelberg een dag afgesloten, na een aanslag op een rabbijn, wat kwaad bloed zette bij de Palestijnen.

Bron: De Standaard (BBC, Haaretz, Belga)
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141118_01381627

Datum: 18/11/2014

Eigen mening: Het is duidelijk dat het conflict in en rond Jeruzalem verder op de spits gedreven wordt. De gemoederen zijn verhit geraakt nadat moslims de toegang ontzegd werd op de Tempelberg. Verder is vorige week een man opgehangen in een bus teruggevonden en Palestijnse groeperingen hebben daarna opgeroepen tot geweld omdat zij extremistische joden verantwoordelijk achten voor zijn dood. Het feit dat de daders zijn binnengevallen in een synagoge in een orthodoxe wijk waar burgers gewoon zaten te bidden en daar in het wilde weg mensen zijn gaan vermoorden, is toch wel een enorme escalatie. Het is al langer onrustig in dit gebied, maar dit soort acties komen zelfs vanuit de extreme organisaties niet vaak voor. Ik denk dat deze betreurenswaardige gebeurtenis een signaal moet zijn voor de vertegenwoordigers van beide partijen én voor de internationale gemeenschap dat er dringend een halt moet worden toegeroepen aan dit geweld. Het vermoorden van onschuldige burgers mag niet zonder gevolgen blijven, maar een tegenaanval is geen oplossing.

N*ra.Rabah
21st November 2014, 15:05
Er werd een synagoge gebombardeerd door Palestijnen en dit werd meteen het hoofdnieuws van de dag. Israëlische misdaden krijgen amper aandacht. Natuurlijk ben ik tegen alle vormen van geweld en kies ik geen kanten, maar het lijkt erop alsof de Israëlische praktijken (bezetting op Palestijns gebied, bombardementen) altijd maar worden verzwegen of helemaal niet mediawaardig zijn. Hoe vaak zie je in het nieuws dat er moskeeën worden gebombardeerd door Israël? Amper of helemaal geen. Om maar een voorbeeld te geven: Israël bombardeerde meer dan honderden moskeeën (zie bron), maar er is geen haan die hier naar kraait.

Om nog maar te zwijgen over de titel van het artikel: 'Dodelijkste aanslag in Jeruzalem in jaren'. Er vallen bijna dagelijks slachtoffers op Palestijns grondgebied, waaronder kinderen.

Bron bombardement
(https://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/13229-israel-bombed-161-mosques-in-gaza)