PDA

Bekijk de volledige versie : Crevits krikt budget voor studietoelagen met 10 miljoen euro op


Priscilla.V*nEyck
17th November 2014, 19:31
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft het budget voor de uitbetaling van studietoelagen met 10 miljoen verhoogd. Dat zegt ze in een reactie op de oppositie, die maandag aanklaagde dat het budget ervoor volgend jaar wordt verlaagd. ‘Elk kind dat recht heeft op een studietoelage zal die ook krijgen’, klinkt het.

Aanleiding van de kritiek van oppositiepartijen SP.A en Groen was een kritisch rapport van het Rekenhof. De begrotingswaakhond waarschuwt erin dat de Vlaamse regering een aantal beloftes niet zal kunnen waarmaken, omdat ze er in haar begroting voor 2015 geen geld voor uittrekt. Onder meer de nieuwe financiering van de gehandicaptenzorg dreigt daardoor in gevaar te komen.

SP.A en Groen grepen de kritische evaluatie echter aan om ook de verlaging van het budget voor studietoelagen in de Vlaamse begroting voor volgend jaar aan de kaak te stellen. ‘In vergelijking met het budget voor dit jaar werd ruim 11 miljoen euro minder opzijgezet’, klonk het.

In een reactie wijst Crevits er echter op dat het budget voor de uitbetaling van studietoelagen helemaal niet daalt. Integendeel, ze heeft het budget met 10 miljoen verhoogd, door een amendement op de begroting in te dienen.

‘Het budget wordt steevast aangepast in functie van het aantal leerlingen dat recht heeft op een toelage’, legt haar woordvoerster uit. ‘Uit de meest recente tellingen is intussen gebleken dat er 10 miljoen euro extra zal nodig zijn, en daarom hebben we dit amendement ingediend.’

Bron: De Standaard, 17/11/2014

Mening:
Iedereen die recht heeft op een studietoelagen moet deze ook krijgen, dat is mijn mening. Sommige ouders hebben het nu eenmaal niet breed om hun kinderen te laten studeren, en dan vind ik het logisch dat deze mensen toch iets of wat financiële bijstand moeten krijgen. Jongeren die de kans krijgen van hun ouders om te gaan studeren, moeten deze kans met beide handen grijpen maar natuurlijk zoals eerder vermeld is dit niet voor elke ouder mogelijk. Er zijn mensen die van deze toelagen kunnen profiteren, al is de kans klein want er wordt altijd goed in het oog gehouden wie in aanmerking komt en wie niet.