PDA

Bekijk de volledige versie : "Ondernemerschap moet op school worden aangeleerd"


Jill.V*rstrepen
17th November 2014, 13:23
Het merendeel van de Belgen (73%) laat zich positief uit over ondernemerschap, maar weinigen denken dat een eigen zaak starten iets voor hen is. "Het merendeel is niet klaar om de stap te zetten. Zelfvertrouwen is dan ook heel belangrijk. Die positieve instelling moet tijdens en na de studies aangewakkerd en ondersteund worden", legt Bernard Surlemont, professor ondernemerschap aan de HEC - Université de Liège, uit.

Amway publiceert vandaag de vijfde editie van zijn jaarlijks onderzoek naar wereldwijd ondernemerschap, getiteld 'AMWAY Global Entrepreneurship Report 2014'. Het onderzoek bevat voor het eerst specifieke cijfers over België.

Gemiddeld laat bijna driekwart van de Belgen (73%) zich positief over ondernemerschap uit, waarmee België zich situeert rond het wereldwijde (75%) en het Europese gemiddelde (73%). Hoe jonger het publiek, hoe positiever de houding ten opzichte van het ondernemerschap: de respondenten onder de 35 jaar (83% positief) staan er positiever tegenover dan de ouderen.

Kloof

Bijna één Belg op de drie (32%) ziet zichzelf een eigen zaak opstarten, maar slechts 5% van de ondervraagden zegt momenteel als zelfstandige te werken. De kloof tussen het ondernemingspotentieel en daadwerkelijk ondernemerschap (27%) is dus groot.

"Vaak moedigt het middelbaar onderwijs de ondernemerszin niet aan. Het is cruciaal om ondernemerschap tijdens de hele schoolloopbaan te onderwijzen. Leerlingen die gestimuleerd worden en vertrouwen opdoen, zullen makkelijker kiezen voor een leven als ondernemer", vertelt Bernard Surlemont, professor ondernemerschap aan de HEC - Université de Liège.

Onderwijs

De meerderheid van de Belgen (63%) vindt overigens dat je niet als ondernemer geboren wordt, maar dat ondernemerschap wel kan worden aangeleerd.

Bron: De Morgen, http://www.demorgen.be/binnenland/-ondernemerschap-moet-op-school-worden-aangeleerd-a2123046/

Datum: 17/11/2014

Eigen mening: Ik vind dat leerlingen veel te weinig gestimuleerd worden over hun toekomst. Naar mijn mening wordt er alleen maar aandacht gehecht aan de leerstof van het middelbaar. Bij ons op school werd er bijvoorbeeld niet veel aandacht gehecht aan de verdere studies en al zeker niet aan ondernemerschap. Leerlingen weten zo niet aan wat ze moeten beginnen en hebben zo al zeker niet het vertrouwen om zelf een zaak op te starten. Ik vind het dus een goed idee om dit op school aan te leren, zo weten leerlingen dat er meer is dan alleen maar werken voor een baas en worden ze misschien aangemoedigd om later voor zichzelf te werken.