PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland gaat acht kernreactoren bouwen in Iran


Hendrik.S*uvillers
17th November 2014, 01:12
Rusland wil acht nieuwe kernreactoren bouwen in Iran. Dat heeft het Russische atoomconcern Rosatom meegedeeld. Het nieuws komt op een moment dat de onderhandelingen tussen Iran en de G5-plus-één over het Iraanse atoomprogramma de laatste rechte lijn ingaan.
Het akkoord werd gesloten in Moskou, waar Ali Akbar Salehi als hoofd van het Iraanse kernprogramma een akkoord ondertekende met Rosatom-chef Sergei Kirijenko (foto). Rusland zou onder meer helpen met de verdere uitbouw van de reeds actieve nucleaire site Bushehr. Bushehr, bij de Perzische Golf, werd eerder al met Russische steun uitgebouwd. Voorts zou Rusland nog helpen bij de uitbouw van vier reactoren bouwen op andere plaatsen, maar daar zijn nog geen details over bekend. Sowieso zal dat pas op de langere termijn zijn, er is sprake over tientallen jaren.

Kirijenko haastte zich om eraan toe te voegen dat zowel de bouw van nieuwe reactoren als de levering van uitrusting en brandstof "volledig onder controle van de nucleaire waakhond IAEA" zal gebeuren.

Moeizame onderhandelingen met het Westen
De kwestie ligt erg gevoelig in het Westen, dat ook in het post-Ahmadinejad-tijdperk nog vreest dat Iran zijn nucleaire capaciteit voor militaire doeleinden zou kunnen gebruiken. Momenteel lopen daarover nog altijd onderhandelingen met de G5+1 (Verenigd Koninkrijk, China, Frankrijk, Rusland, de VS en Duitsland).

Na enkele sessies in Oman, wordt erover voortgepraat in Wenen vanaf 18 november. "We zijn relatief optimistisch, maar we zijn daarom niet zeker dat er een akkoord mogelijk is", zei de viceminister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergei Ryabkov. Voor 24 november zou er een deal moeten zijn; het Westen wil garanties op papier dat Iran zijn kernprogramma enkel voor vreedzame doeleinden zal gebruiken.

"Rusland wil visitekaartje afgeven"
VRT-correspondent Geert Groot Koerkamp stipt aan dat Rusland zich met de deal verder wil profileren als specialist van het bouwen van kerncentrales en zo zijn visitekaartje wil afgeven in de Aziatische regio. En het heeft natuurlijk ook politiek belang: "Ze willen laten zien aan het Westen en Amerika dat Rusland en Iran bondgenoten zijn, dat Moskou en Teheran goede relaties onderhouden op een moment dat het Westen een moeizaam akkoord probeert te bereikt met Iran."

Rusland speelt een heel prominente rol in die onderhandelingen, en heeft bijvoorbeeld voorgesteld om het Iraanse uranium naar Rusland te brengen om het daar te verwerken tot brandstofstaven, en dan terug te sturen naar Iran. Rusland heeft al gezegd dat zo'n deal helemaal onder controle zou staan van het IAEA. "De Russen hebben er geen belang bij om de boel te belazeren", aldus nog Groot Koerkamp.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2145958

Mening: Ik vind dat deze deal tussen Iran en Rusland, toch wel wat risico's met zich meebrengt. Iran staat erom bekend om in het geheim, kernwapens gemaakt te hebben. Dus ik weet niet of het zo'n goed idee is om net in dit land infrastructuur te plaatsen zoals kernreactoren. Je weet namelijk nooit met welke doeleinden deze kernreactoren gebruikt gaan worden. Daar komt nog een keer bij dat ik faliekant tegen kernenergie ben (omdat het o.a. gevaarlijk is en voor veel afval zorgt). Daarom ben ik geen voorstander van dit akkoord.