PDA

Bekijk de volledige versie : Poetins vliegtuig vertrekt voor officiële einde G20-top


E*ien.Pelckmans
16th November 2014, 07:57
Poetins vliegtuig vertrekt voor officiële einde G20-top
Vandaag om 06:43 door skn | Bron: BELGA

Mail
Print
Poetins vliegtuig vertrekt voor officiële einde G20-top
Foto: Reuters
De Russische president heeft de G20-top in het Australische Brisbane zondag als eerste wereldleider verlaten, kort voor het officiële einde. Poetin werd tijdens de top sterk onder druk gezet vanwege het conflict in Oekraïne.
Zelf zei Poetin tijdens zijn afsluitende persconferentie, kort voor zijn vertrek, dat er tijdens de top geen toenadering is ontstaan tussen het Westen en Rusland over de crisis in Oekraïne. Poetin zei verder dat het tijdens individuele gesprekken duidelijk was geworden dat iedereen schade ondervindt van de crisis. Poetin praatte in de nacht van zaterdag op zondag onder meer lange tijd met bondskanselier Angela Merkel en voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Jüncker over het conflict. ‘Een vreedzame oplossing blijft wel mogelijk’, zei Poetin.

Voor Poetin is het belangrijk de bevolking in het oorlogsgebied te helpen. Hij bekritiseerde daarbij zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko. Die beval zaterdag dat staatsbedrijven en overheidsdiensten vanwege het toenemende geweld de separatistische regio’s Donetsk en Loehansk moesten verlaten.

Naar buiten toe loofde Poetin gastheer en Australisch premier Tony Abbott voor de constructieve sfeer op de top. Russische media berichtten echter dat Poetin niet tevreden was over de beraadslagingen. Hij beklaagde zich vooral over de druk die op hem werd uitgeoefend.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141116_01377662
Mijn mening: Dit is toch een veeg teken aan de wand. De verhoudingen tussen Rusland en Europa zien er niet al te rooskleurig uit. In principe dienen de verschillende grootmachten toch de eindconclusie bij te wonen. Maar de vele kritieken op het beleid rond Oekraïne hebben de emmer bij Poetin blijkbaar doen over lopen. Poetin loofde wel de gastheer Australië voor de constructieve sfeer, maar dat blijken toch maar uitspraken die door het protocol zijn opgelegd: het komt niet recht uit het hart, dus twijfel ik aan de oprechtheid van zijn uitspraken. Hij vindt dat er veel druk op zijn schouders wordt gelegd, maar dat is enigszins noodzakelijk, want hij heeft niet het recht om Oekraïne militair binnen te vallen! Hopelijk kan het dispuut rond Oekraïne op een politieke manier opgelost geraken, want oorlogen en geweld brengen steeds teveel nodeloze slachtoffers.