PDA

Bekijk de volledige versie : Oppositie in de clinch met Crevits over extra middelen voor scholenbouw


dennis.o*usu
14th November 2014, 11:15
Oppositie in de clinch met Crevits over extra middelen voor scholenbouw
Volgens oppositiepartij sp.a zal Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits volgend jaar niet extra investeren in scholenbouw. Integendeel, parlementslid Caroline Gennez ziet een daling met 30 miljoen euro. Ook Groen-politica Elisabeth Meuleman noemt de 50 miljoen euro extra die de minister vanaf 2015 beloofde "gebakken lucht". Het kabinet-Crevits houdt vast dat er wel degelijk vanaf 2015 50 miljoen euro recurrent wordt geïnvesteerd in schoolinfrastructuur.

Het was één van de blikvangers tijdens de Septemberverklaring en de begrotingsplannen van de nieuwe Vlaamse regering. Er zou deze legislatuur een half miljard euro extra gaan naar schoolinfrastructuur, te starten met een bedrag van 50 miljoen vanaf 2015.

Maar sp.a ziet in 2015 een daling van de middelen voor schoolinfrastructuur en geen stijging. Caroline Gennez legde de begrotingstabellen naast mekaar en kwam uit op een daling van 302 miljoen euro in 2014 naar 270 miljoen euro in 2015 of een daling van 32 miljoen euro. Volgens Gennez wordt er vooral bespaard op reguliere scholenbouw, waar de wachtlijsten al indrukwekkend zijn.

"Deze regering toont in daden het omgekeerde van haar woorden", aldus Gennez. "De minister zegt dat gras niet groeit door eraan te trekken. Als reactie daarop kunnen we zeggen dat gras nog minder kans maakt om te groeien door het te vertrappelen", zegt de sp.a-politica.

Gebakken lucht
Minister Crevits heeft het onderwijsveld en alle scholen die echt in nood zitten wat hun infrastructuur betreft een kat in een zak verkocht

Ook Groen-politica Elisabeth Meuleman heeft kritiek op de manier waarop Crevits de 50 miljoen euro extra middelen heeft aangekondigd. Het blijkt nu helemaal niet om 50 miljoen euro extra investeringen te gaan. Ook Pascal Smet voorzag al 50 miljoen euro extra in 2014 aan capaciteit. Er komt in 2015 dus niks extra bij voor scholenbouw ten opzichte van 2014. "Minister Crevits heeft het onderwijsveld en alle scholen die echt in nood zitten wat hun infrastructuur betreft een kat in een zak verkocht. De extra middelen voor de wachtlijsten blijken gebakken lucht, en zijn geen extra middelen, terwijl de noden bijzonder groot zijn."

Volgens het kabinet-Crevits wordt er in 2015 wel degelijk 50 miljoen extra voorzien voor scholenbouw. "De 50 miljoen euro in 2014 was eenmalig. Wij voorzien vanaf 2015 recurrent 50 miljoen euro, een bedrag dat voor de hele legislatuur samen zal oplopen tot 500 miljoen euro", luidt het. Volgens het kabinet is er "in besparingstijden de keuze gemaakt om recurrent te investeren in scholenbouw. De CD&V-minister wijst er ook op dat de komende jaren via publiek-private samenwerking (PPS-project Scholen van Morgen) 1,5 miljard euro geïnvesteerd wordt in 200 nieuwe scholen.

Bron: de Morgen, 13/11/2014
Link: http://www.demorgen.be/binnenland/oppositie-in-de-clinch-met-crevits-over-extra-middelen-voor-scholenbouw-a2119758/

Eigen mening: Ik hoop dat de sp.a het hier mis heeft en minister Crevits inderdaad van plan is te investeren in de scholenbouw. Ik zou het jammer vinden als ook hierop nog ernstig bespaard zou worden. Onderwijs is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een kind en is ook van groot belang in een land als het onze. Wij hebben geen natuurlijke grondstoffen, energiebronnen... en moeten ons dus behelpen met onze kennis. Als ze dan gaan besparen op scholenbouw en onderwijs in het algemeen heeft dit een nadelig effect op onze maatschappij.
Ook zijn er momenteel nog vele kinderen die niet in een school binnen raken door de lange wachtlijsten. Als men de scholenbouw niet gaat stimuleren gaan deze kinderen met dit probleem blijven zitten en dit gaat later ook negatieve gevolgen hebben voor deze kinderen. Het is daarom belangrijk dat men in het Belgische onderwijs blijft investeren.