PDA

Bekijk de volledige versie : 400 kinderen vinden geen pleegouders


J*rine.Storms
13th November 2014, 10:01
400 kinderen vinden geen pleegouders

Maar liefst 400 kinderen wachten in Vlaanderen op pleegouders. Met een wetsvoorstel waardoor pleegouders meer rechten krijgen, willen Lorin Parys en Kristien Van Vaerenbergh (beiden N-VA) meer mensen warm krijgen om pleegouder te worden.

Pleegzorg is nog veel te onbekend, meent Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA) in "De ochtend". Een ander probleem is de vraag wat er gebeurt als één van je kinderen terug naar zijn biologische ouders moet gaan. "En op die vraag moet je het antwoord vandaag schuldig blijven, omdat er helemaal niks is uitgewerkt rond een soort van omgangsregeling."

"Wij stellen voor dat, wanneer je een aantal jaren voor een kindje hebt gezorgd en dat gaat terug naar huis, je aan de jeugdrechter kan vragen om een omgangsregeling uit te werken", legt Parys, zelf ook pleegouder, uit. "Zodanig dat een kind dat zich gehecht heeft aan een pleeggezin daar niet opnieuw een breuk oploopt, want dat is net zo belangrijk."

"Je smijt je helemaal en je hoopt gewoon dat je op de één of andere manier op lange termijn betrokken kan blijven bij een kind waar je een affectieve band mee opbouwt. Dat is wat wij willen: de spelregels duidelijk maken."

Er zijn nog andere moeilijkheden waar pleegouders mee te maken krijgen, gaat Parys verder. "Wij hebben onze kindjes gekregen toen ze heel jong waren, maar je hebt geen verlofregeling. Je hebt vaak ook geen plaats in de crèche. Bij pleegzorg sta je op de wachtlijst en dan gaat het heel plots, via een telefoontje: "Zijn jullie klaar om nu een kind op te vangen?". Maar ik woon in Leuven, als je daar voor je zwanger bent al niet op een wachtlijst voor een crèche staat, dan mag je het al schudden. Aan de andere kant is er die verlofregeling. Dat zijn zaken die we beter willen regelen."
Pleegzorg Vlaams, statuut federaal
Belga

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh dient het wetsvoorstel in. "Pleegzorg is op dit ogenblik Vlaamse materie, maar het enige aspect dat nog federaal is, is het statuut. Wij willen een wettelijk kader creëren voor de pleegouders en ook voor de natuurlijke ouders, in het belang van het kind."

"Wij zijn er uiteraard voorstander van om die hele regeling over te hevelen naar het Vlaamse niveau, maar de zesde staatshervorming heeft dat aspect nog op het federale niveau gelaten. We zitten nu in deze situatie en we willen daar het beste van maken voor de pleegouders", aldus Van Vaerenbergh. "Deze problematiek leeft al heel lang, dus ik hoop dat ik de collega's daarvoor kan warm maken."

In het federaal regeerakkoord staat al een passage die zegt dat er een statuut voor pleegouders moet komen, vult Parys aan. "Als pleegzorg meer bekend is, en als de spelregels duidelijker zijn, zullen we veel meer kandidaat-pleegouders hebben, en zullen die 400 kinderen die permanent op de wachtlijst staan ook effectief een thuis vinden."
3 kwesties regelen
Belga

Het wetsvoorstel omvat drie belangrijke punten, legt ze uit. "Wij zorgen dat er na de beëindiging van de pleegzorg makkelijker een persoonlijk contact gevraagd kan worden, zodat de banden tussen het pleegkind en de pleegouders niet volledig dienen verbroken te worden op een bepaald moment."

Een tweede punt is dat pleegouders "moeten kunnen optreden en beslissen in dringende en dagdagelijkse zaken", legt Van Vaerenbergh uit. "Bijvoorbeeld wanneer er een dringende operatie zich opdringt. Vandaag moet de pleegouder naar de rechter stappen om daar toestemming voor te vragen. Wij willen dat in dergelijke dringende gevallen de pleegouder zelf kan beschikken."

"Wanneer een kind voor een langere periode in een pleeggezin verblijft, moet er een mogelijkheid bestaan om een overeenkomst te treffen met de natuurlijke ouders of opgelegd door de jeugdrechter om fundamentelere componenten van het ouderlijk gezag over te dragen."

Een laatste aspect van pleegzorg dat in het wetsvoorstel geregeld wordt, is het verlof. "Wij willen pleegouderverlof gelijkschakelen met wat vandaag bestaat bij adopties, omdat het net zo belangrijk is dat mensen met hun pleegkinderen een affectieve band kunnen opbouwen", besluit Van Vaerenbergh.

Bron: De Redactie
Datum: 13/11/2014

Eigen mening:
Ik vind het heel goed dat er meer aandacht gaat naar pleegouders. Ik was helemaal niet op de hoogte over de zaken die in het artikel staan. Was mij erg verbaasde is dat wanneer er een dringende operatie gedaan moet worden, de pleegouders eerst nog naar de rechter moeten. Als pleegouder zie je dat kind toch graag en wil je voor het kind toch de juiste beslissingen nemen? Waarom moet er dan eerst nog naar de rechter gestapt worden? Verder ben ik ook een enorme voorstander van een omgangsregeling. Het pleegkind hecht zich aan zijn pleegouders maar als pleegouders beschouw je dat kind toch ook echt als een lid van de familie. Ik vind het veel te hard dat je dat kind gewoon moet afstaan als de biologische ouders daar klaar voor zijn. Voor het kind zal dit ook niet gemakkelijk zijn want deze komt eigenlijk gewoon bij 'vreemden' terecht. Het laatste punt van het artikel vind ik ook heel belangrijk. De verlofregeling moet zeker hetzelde zijn als bij een adoptie. Ook al is het kind niet van jezelf, je moet ook met dit kind een band kunnen opbouwen. Verder vind ik het ook niet kunnen dat je telefoon krijgt dat er een kindje is en dat je dan geen opvang kunt vinden omdat dat telefoontje zo plots komt. Er zijn dus heel wat zaken die verbertert moeten worden en ik hoop dat de regering dit ook zal doen.

F*nne.Baeken
13th November 2014, 10:41
Ik ben het helemaal eens met J*rine! De drie zaken die ze in het artikel aanhalen om te verbeteren, zijn in mijn ogen drie belangrijke zaken. Ik wist ook niet dat het allemaal zo in zijn werk gaat en ben er dan ook wat van verschoten. Ik denk dat als deze 3 belangrijke kwesties al aangepakt en verbeterd worden, er inderdaad meer mensen kandidaat zullen worden om pleegouder te worden. Ik hoop dat men dit zo snel mogelijk kan oplossen, want dat zou voordeliger zijn voor iedereen.