PDA

Bekijk de volledige versie : Vrouwendag: strijd in België nog steeds niet gestreden


Lynn G*ovaerts
11th November 2014, 15:13
Als het op vrouwenrechten aankomt, is niets verworven. Ook in België niet. Voor jonge vrouwen die het feminisme tegenwoordig overbodig vinden: 7 redenen waarom deze vrouwendag nog steeds erg nodig is.

1. Schrijnend gebrek aan vrouwen in federale regering

'De federale regering engageert zich in het regeerakkoord om de genderdimensie te integreren in elk beleidsdomein zodat bestaande ongelijkheden worden weggewerkt en het overheidsbeleid geen ongelijkheden tussen vrouwen en mannen creëert of versterkt.' Tot dusver de mooie intenties... De werkelijkheid is echter heel wat minder mooi. De federale regering bestaat uit amper vier vrouwen. Het kernkabinet telt dan weer geen enkele vrouw. Oppositiepartij Groen verwoordde het als: 'Deze mannenregering lijkt op een foto uit de 20e eeuw.' Vrouwenorganisaties hadden nochtans voor de verkiezingen via een opmerkelijke campagne met Willy Claes en Herman De Croo opgeroepen tot een 'fifty-fifty'-genderbeleid in de politiek. Hoewel de vijf partijvoorzitters zich toen engageerden, was het resultaat uiteindelijk ontgoochelend. Niet alleen in de nieuwe federale regering zitten er te weinig vrouwen, ook aan de top van onze bedrijven is er nog een lange weg te gaan.

2. Federale besparingsplannen doet ongelijkheid tussen man en vrouw toenemen

Er is veel ongenoegen over de besparingsplannen van de nieuwe federale regering. Volgens het Feministisch Sociaal-economisch Platform zullen de federale besparingsplannen ook vrouwen hard raken en de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen alleen maar doen toenemen, in tegenstelling tot wat bovenstaande intenties in de regeerverklaring beloven. Zo daalt bijvoorbeeld de inkomensgarantie-uitkering (IGU) bij onvrijwillige deeltijdse arbeid sterk. Onvrijwillige deeltijdse arbeid komt heel vaak voor in 'vrouwelijke' sectoren zoals de dienstencheques, schoonmaak en distributie waar de lonen al laag zijn. 79 procent van de getroffenen zijn dus vrouwen.

3. Vrouwen hebben hoger risico om in armoede te belanden

Vrouwen in België lopen een iets hoger risico dan mannen om in armoede te belanden, met name 16 procent tegen 14,6 procent. In Vlaanderen moet volgens het Vrouwen Overleg Komitee (VOK) 22 procent van de eenoudergezinnen - die voor ca. 80 procent bestaan uit een vrouw en kinderen - rondkomen met een inkomen onder de armoedegrens. Van de leefloontrekkers is 57,4 procent vrouw. In 1982 was 18 procent van de thuislozen in Vlaanderen vrouw, in 2012 was dat opgelopen tot 41 procent.

4. Seksisme nog steeds aanwezig in België, seksismewet flopt

Het seksismethema werd onlangs weer onder de aandacht gebracht door Annemie Struyf die vertelde dat er ongelofelijk veel seksisme in de media is en dat ze daar zelf het slachtoffer van werd. Ook de docu 'Femme de la rue' van Sofie Peeters lokte discussie uit over het lastigvallen van vrouwen op straat. De daaropvolgende seksismewet, die dit soort straatintimidatie moet aanpakken, bevat echter heel wat onduidelijk. Het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen gaf daarom een "antiseksisme gebruiksaanwijzing" uit. Die brochure kon op weinig begrip rekenen. Zo riep de Leuvense rector Rik Torfs het nieuwe federale parlement op om de seksismewet af te schaffen wegens te vaag.

5. Loonkloof tussen mannen en vrouwen

Mannen verdienen nog steeds 10 procent meer dan vrouwen. Dat blijkt uit het nieuwste Loonkloof-rapport 2014 van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen, waarin wordt vastgesteld dat de loonkloof niet meer is afgenomen. Het rapport slaat op cijfers uit 2011. Het gaat om een stagnatie ten opzichte van het jaar voordien, want ook in 2010 verdienden vrouwen 10 procent minder dan mannen. In 2008 en 2009 ging het nog om 11 procent, in 2007 om 12 procent. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn het grootst bij bedienden en arbeiders in de privésector, met respectievelijk 25 en 20 procent. Als er naar het jaarloon wordt gekeken, dan verdienen mannen liefst 22 procent meer dan vrouwen. Dat komt omdat vrouwen vaker deeltijds werken.

6. Nog steeds geweld tegen vrouwen

In België worden per dag gemiddeld 8 gevallen van verkrachting aangegeven. De helft van de zaken wordt geseponeerd, met het ontbreken van bewijs als voornaamste reden en een niet-geïdentificeerde dader op twee. Twee derde van de afgenomen DNA-stalen wordt niet onderzocht. Daarnaast worden ook elk jaar 40.000 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd. In werkelijkheid liggen de cijfers nog hoger. In 9 op de 10 gevallen dient het slachtoffer immers geen klacht in.

7. Clichés over vrouwen in de media blijven bestaan

Niet alleen is er heel wat seksisme in de media, volgens het VOK (re)produceren media en reclame ook vaak stereotiepe beelden in plaats van bij te dragen aan het doorbreken ervan. Experten in nieuws en duiding zijn merendeels witte mannen; jonge vrouwen zijn oververtegenwoordigd bij presentatiewerk en illustraties en fictie herkauwt dan weer genderclichés.

Bron:
http://www.knack.be/nieuws/belgie/vrouwendag-strijd-in-belgie-nog-steeds-niet-gestreden/article-normal-508263.html - 11/11/2014

Mening: Vrouwen worden vaak nog benadeeld, ook nog in onze maatschappij, terwijl we toch al redelijk ver gevorderd zijn met de gelijkheid tussen man en vrouw. Toch worden ze, zoals hier boven vermeld staat, vaak gebruikt bij clichés, maar mannen ontsnappen hier ook niet aan, vooral niet in de reclamewereld. Hetgeen wat mij dan ook persoonlijk het meeste aangaat, is dat vrouwen niet altijd eerlijk behandeld worden op gebied van een job en loon. De nieuwe maatregeling van de regering vind ik dan ook echt niet kunnen. Vrouwen moeten naast hun werk, vaak ook nog een gezin onderhouden, dat vergt ook erg veel energie.