PDA

Bekijk de volledige versie : Mayeur verwerpt kritiek over aanpak rellen tijdens betoging


A*ron.Simsek
9th November 2014, 20:25
De Brusselse burgemeester, Yvan Mayeur (PS), verwerpt de kritiek op zijn aanpak van het geweld tijdens de nationale betoging donderdag. Hij pleit voor een betere samenwerking met de federale overheid om relschoppers te identificeren. CDH-fractieleider in de Brusselse gemeenteraad, Joëlle Milquet gaf eerder zondag de Brusselse burgemeester een veeg uit de pan voor zijn aanpak tijdens de rellen donderdag. Zij pleitte eveneens voor structurele samenwerking tussen de federale politie en hun Antwerpse en Brusselse collega's.

De Brusselse PS-burgemeester benadrukt in zijn antwoord op de kritieken dat de Brusselse en de Antwerpse politiediensten reeds samenwerken om amokmakers tijdig op te sporen met het oog op de manifestatie van de dokwerkers in Antwerpen op 24 november.

Yvan Mayeur kwam de voorbije dagen onder vuur te liggen voor zijn aanpak van de rellen en het vandalisme die de nationale betoging donderdag ontsierden. Volgens anonieme getuigen bij de politie zou Mayeur politieagenten bevolen hebben om te verzaken aan hulp voor collega's in nood.

'Onbegrijpelijk dat Mayeur afwezig bleef in commandocentrum'

In een reactie op de rellen liet Brussels CDH-oppositieleidster Joëlle Milquet verstaan het 'onbegrijpelijk te vinden dat Mayeur de hele manifestatie lang afwezig bleef van de enige plaats waar hij moest zijn: het commandocentrum met de verantwoordelijken van de politiezone’.

‘Ik ben verbaasd te horen dat de burgemeester plots vindt dat hij geen rechtstreekse rol op het vlak van het beheren van de openbare veiligheid heeft en dat hij op weinig elegante wijze de verantwoordelijkheid afschuift op de politie', aldus Milquet in een persbericht. Zij vindt het niet kunnen dat Mayeur de verantwoordelijkheid over de politie-operaties tijdens de rellen bij de zonechef legt.

'Verbieden om agenten in nood te helpen? Ondenkbaar'

Die kritiek veegt de Brusselse burgervader resoluut van tafel. Naar eigen zeggen is het 'ondenkbaar' dat hij agenten de opdracht zou geven om hun collega's niet te helpen in een noodsituatie zoals donderdag het geval was. Mayeur blijft bovendien bij zijn stelling dat de operationele verantwoordelijkheid bij de korpschef ligt. Volgens de wet heeft de burgemeester enkel een 'administratieve autoriteit'.

Volgens Mayeur miskent Milquet met haar kritieken dan ook de wet, 'verbazingwekkend voor een voormalig minister van Binnenlandse Zaken'. Mayeur is wel tevreden dat Milquet het eens is dat op federaal niveau maatregelen moeten worden genomen om ervoor te zorgen dat men niet langer naar Brusselse manifestaties kan afzakken met als enige intentie om herrie te schoppen.

Betere samenwerking tussen verschillende niveaus

Milquet pleitte in haar persbericht eveneens voor een betere samenwerking tussen de federale politie en de Brusselse en Antwerpse collega's. Milquet wijst er ook op dat het inmiddels de derde keer in enkele maanden tijd is dat havenarbeiders over de schreef gaan in de hoofdstad. ‘Er moeten vanuit de stad en de politie van Antwerpen stevige maatregelen genomen worden om te verhinderen dat ze in Brussel aankomen en vreedzame manifestaties vervoegen’, stelt Milquet.

In zijn antwoord verwijst Brussels burgemeester Mayeur naar de voetbalwet die hooligans verhindert om stadions te betreden. Volgens de burgemeester werken de politiediensten van Brussel en Antwerpen intussen al samen om de verantwoordelijken voor het geweld op te sporen.

Mayeur herhaalde ten slotte dat hij een klacht gaat indienen tegen de relschoppers met het oog op een schadevergoeding voor geblesseerde politieagenten.

Bron: De Standaard 09/11/2014 (http://www.standaard.be/cnt/dmf20141109_01366500)

Mening: Er is een hele heisa rond de betogingen die plaatsvonden op donderdag 6 november 2014, terecht blijkt wel. Naar mijn mening vind ik dat in dit artikel de bal van het ene naar het andere kamp wordt gespeeld. Milquet schuift de schuld door naar Mayeur, die op zijn beurt de schuld weer doorschuift naar de korpschef. Er zijn veel aspecten niet correct verlopen, deze komen nu aan het licht. Volgens Milquet heeft burgemeester Mayeur zijn plicht als burgemeester niet volbracht. Hier ben ik het mee eens. Het is jammer dat hij zijn rol als burgemeester enkel ziet als administratieve autoriteit. Een burgemeester is in mijn ogen mee verantwoordelijk voor wat er reilt en zeilt in zijn dorp, gemeente of stad. Het feit dat de melding is gekomen om collega's in nood niet te helpen, vind ik ontoelaatbaar. Dit laatste is nog niet bewezen en wordt nog onderzocht.