PDA

Bekijk de volledige versie : Crevits schrapt extra steun voor kansarme leerlingen


senne.v*n den schoor
7th November 2014, 12:01
Crevits schrapt extra steun voor kansarme leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt een einde aan de extra steun voor anderstalige en kansarme leerlingen in de basisfinanciering van scholen. Ze gaat de onderwijsfinanciering aanpassen zodat de basistoelage voor elk kind gelijk is.
Advertentie


Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat deze regeerperiode de onderwijsfinanciering aanpassen zodat de basistoelage voor elk kind gelijk is. Dat staat in haar beleidsnota.
Scholen ervaren de maatregel als een afrekening met het gelijkekansenbeleid van Frank Vandenbroucke.
Vandaag krijgen scholen met kansarme leerlingen een financieel duwtje in de rug via hun werkingsmiddelen. Concreet gaat het om kinderen met een laagopgeleide moeder, kinderen die thuis geen Nederlands spreken of die uit een gezin met een laag inkomen komen. Die criteria verdwijnen dus uit de basisfinanciering. De totale pot van werkingsmiddelen blijft dezelfde, maar hij zal op een andere manier worden verdeeld. Aan het geld voor de omkadering voor kwetsbare kinderen - waarmee extra leerkrachten worden betaald - wordt niet geraakt.
Voor Crevits is het een moeilijk dossier. Ze wil zich profileren als het sociale gelaat van de Vlaamse regering, maar ze moest eerder al de besparingen in het onderwijs doorvoeren. Ze wou geen extra commentaar geven op haar beleidsnota. In het Vlaams Parlement zei ze wel al dat ze ‘gevoelig’ is voor de discussie. ‘We zullen daar erg voorzichtig mee omgaan.’
Crevits benadrukt nog dat ze twee studies afwacht over de financiering. Maar voor coalitiepartner N-VA is de richting van het regeerakkoord en de beleidsnota duidelijk: er komt een basistoelage.
Anderstalige leerlingen leren niet sneller Nederlands als hun school 800 euro extra krijgt.
KOEN DANIËLS (N-VA)
VLAAMS PARLEMENTSLID
‘Scholen met kansarme leerlingen hebben vooral nood aan extra omkadering, leerkrachten dus’, zegt Vlaams Parlementslid Koen Daniëls (N-VA). ‘Anderstalige leerlingen leren niet sneller Nederlands wanneer hun school 800 euro extra krijgt. De werkingsmiddelen gaan over verwarming, kopieën of banken. Die kosten zijn niet afhankelijk van de achtergrond van de leerlingen. Daarom evolueren we naar een eenvoudiger systeem met een basistoelage per kind, die hoger zal zijn dan het huidige bedrag. Die beslissing past ook in de ambitie van deze regering om minder betuttelend op te treden.’
De Vlaamse regering schroeft op die manier het gelijkeonderwijskansenbeleid terug. Dat beleid was het stokpaardje van voormalig minister Frank Vandenbroucke (sp.a). ‘Laat het duidelijk zijn: dit is een politieke afrekening van de N-VA met het gelijkekansenbeleid van de socialisten’, is de reactie in onderwijskringen. De vrees leeft dat de regering nog een stap verder zal gaan. Crevits wil de komende jaren ook het inschrijvingsbeleid vereenvoudigen. Mogelijk zullen ook daar de criteria voor gelijke kansen minder zwaar wegen of afgeschaft worden, luidt het in onderwijskringen.
5.500 extra leerkrachten
Sinds het schooljaar 2008-2009 zijn er 25.715 kleuters bij gekomen. Een fenomenale aangroei van meer dan 10 procent. Het aantal leerlingen op de lagereschoolbanken is in dezelfde periode toegenomen met 17.847, een stijging met bijna 5 procent. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport ‘Vlaams onderwijs in cijfers’. Straks stromen die kinderen door naar de lagere en middelbare school. Om ze allemaal op te vangen zijn er deze regeerperiode dan ook naar schatting 5.500 extra leraren nodig. Dat schreef Het Laatste Nieuws gisteren.
‘Dit en volgend schooljaar zijn al bijna 2.000 extra leraren aan de slag in de basisscholen’, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. ‘Het rapport bevestigt dat het Vlaamse onderwijs een groeisector is.’
Ze zal ook het kostenplaatje voor het middelbaar onderwijs grondig moeten bekijken.

De onderwijskoepels kanten zich tegen de plannen van de regering. ‘Om gelijke onderwijskansen te kunnen garanderen, hebben sommige kinderen meer ondersteuning nodig’, luidt het bij het GO! ‘Het is nodig om met die criteria rekening te houden in de verdeling van de werkingsmiddelen. Dat geld wordt immers ook gebruikt voor didactisch materiaal en uitstappen, iets waar deze kinderen zeker nood aan hebben. Scholen zullen door die beslissing in de problemen komen.’
Ook de katholieke onderwijskoepel verdedigt de huidige regeling. ‘Voor bepaalde groepen zijn specifieke maatregelen en investeringen nodig’, zegt Chris Smits, secretaris-generaal van de katholieke koepel. ‘Scholen met kansarme kinderen nemen enkele basistaken van ouders over’, zegt ook Bruno Sagaert van de onderwijskoepel van de steden en gemeenten. ‘Dat gaat van een ontbijt of fruit tot een museumuitstap of een sportactiviteit. Dit beleid heeft een grote maatschappelijke rol en daarom hameren we op het behoud ervan.’
De oppositie vreest een extra besparingsoperatie. ‘Dit geld biedt scholen die in een moeilijkere context werken extra ondersteuning’, zegt Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen). ‘Dit betekent de botte bijl in het gelijkeonderwijskansenbeleid. Het is een ideologische afrekening ten koste van het onderwijs.’

bron: http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_vlaanderen/Crevits_schrapt_extra_steun_voor_kansarme_leerlingen.9565344-3137.art?itm_campaign=newsstream_recent
De Tijd

eigen mening:Ik vind dit persoonlijk een zeer slecht idee. De mensen die een laag inkomen hebben kijken al zeer hard naar hun geld om ze nog te kunnen sparen. Als men de steun gaat afpakken van deze personen zullen sommige kinderen niet naar school kunnen gaan. In verband met de anderstalige kinderen vind ik dat ze deze steun mogen weghalen enkel wanneer de ouders een hoog inkomen hebben, als ze een laag inkomen hebben valt dit onder kansarme kinderen.

a*melie.van.den.broeck
7th November 2014, 12:41
Dit is echt abominabel. Wij zien net dat kansarme kinderen meer moeten gesteund worden omdat ze het al zo slecht hebben thuis. Hen de kansen dan nog eens gaan afpakken om zich omhoog te werken op de sociale ladder door de studies te kunnen doen die ze met wat steun en geld aankunnen is 'not done'. Wij worden ook deels opvoeder, maar als de ouders geen steun krijgen, waarom zouden ze hun kinderen dan nog naar school sturen?

De betogingen maken niet alleen onze economie kapot, maar ook de kansen voor kinderen om hogerop te geraken. Ik weet ook dat de betogingen federaal waren en onderwijs bij het Vlaams parlement hoort. Ik wil gewoon mijn mening uiten tegen iedereen die gisteren is gaan betogen. Wij moeten later waarschijnlijk werken tot we doodvallen. Dit is allemaal om onze kinderen een mooiere toekomst te kunnen bieden. De mededeling van Crevits toont duidelijk aan dat we zover nog niet zijn. Als iedereen nu de koppigheid opzij wil schuiven en wil kijken naar de mensen die het slechter hebben, zouden zo'n betogingen er zelfs nooit zijn. Wij zijn egoïstische wezens en dat ergert me enorm. Besparingen zijn nodig als we iedereen een toekomst willen bieden, stop gewoon met de put groter te maken.

D*an.Yskout
7th November 2014, 13:06
Dit zorgt enkel maar voor meer kansarmoede. Onderwijs is de enige mogelijkheid tot uitstroom van armoede over de generaties. Als één iemand van de familie een diploma kan bereiken doorbreekt men (meestal) de vicieuze cirkel en helpt dit de volgende generaties van deze familie. Door de maatregel van Crevits valt deze uitstroom weg. Conclusie: Armoede over de generaties blijft.

Daarbovenop komen nog eens de besparingen. Steeds meer twee-verdieners komen niet meer rond met hun lonen. Dit word enkel maar erger aangezien de belastingen verhogen, indexsprong en het groeiende aantal werklozen.

Als we dan naar de andere kant van het verhaal kijken zien we dat de 5% rijke elite enkel maar aan kapitaal bijwint. Als men dan nog eens de inschrijvingskosten van universiteiten en hogere scholen gaat verhogen word hun kapitaal nog groter. De middenklasse kan dan niet meer gaan studeren wegens te duur zodat enkel kinderen uit de rijke elite nog kunnen gaan studeren.

Om even terug te komen op de vorige reactie. Het staken maakt de economie niet kapot. De oneerlijke verdeling en de regering die de rijke elite enkel maar fiscale voordelen geeft maken de economie kapot. Luxleaks maakt de economie kapot. Het dalen van de koopkracht maakt de economie kapot. Bedrijven die 0% belasting moeten betalen of bedrijven waar zelfs de kuisvrouw meer belastingen moeten betalen maken onze economie kapot.
De betoging is er dus om een krachtig signaal te sturen dat IEDEREEN moet besparen en NIET ENKEL DE MIDDENKLASSE. Ja men moet besparen maar dit moet veel minder drastisch. Onze staatschuld is sinds 1992 met 28% gedaald. Ja men moet besparen, maar op deze manier brengt men ons enkel dieper in de schulden wegens het verlies van koopkracht.
(ps. onderwijs verlies 8 miljoen, maar men gaat wel voor 6 miljoen euro aan gevechtsvliegtuigen kopen).