PDA

Bekijk de volledige versie : Moet drinken tijdens zwangerschap strafbaar worden?


Magalie O*stvogels
6th November 2014, 09:40
Een Britse rechtszaak zou er kunnen toe leiden dat zwangere vrouwen vervolgd worden wanneer ze alcohol drinken, zo waarschuwen mensenrechtenactivisten. Lokale autoriteiten klagen een moeder aan wier inmiddels zes jaar oude dochtertje werd geboren met het zogenaamde foetaal alcohol syndroom, wat het gevolg was van het buitensporig drinken van de moeder tijdens de zwangerschap.

Diezelfde autoriteiten stellen dat het meisje het slachtoffer werd van een misdrijf, in casu vergiftiging. Indien zij de zaak tegen de vrouw winnen, kan dit leiden tot schadevergoedingen voor veel andere kinderen.

Verantwoordelijkheid
Een woordvoerster van de liefdadigheidsinstelling Birthrights, Rebecca Schiller, maakt zich zorgen. Deze zaak zou immers voor een precedent kunnen zorgen dat leidt tot het criminaliseren van het gedrag van zwangere vrouwen. "Ik denk dat we moeten aanvaarden dat de verantwoordelijkheid binnen het oordeelkundig vermogen van de moeder ligt", zegt ze. "Dat is ook wat eerdere rechtszaken hebben gesteld en we moeten erop vertrouwen dat de meeste vrouwen verantwoordelijke keuzes maken gebaseerd op hun specifieke omstandigheden".

Volgens Schiller is het strafbaar maken van drinken tijdens de zwangerschap gevaarlijk voor zowel vrouwen als hun kinderen.

Gespecialiseerde hulp
"Kijk maar naar landen waar vrouwen om die redenen vervolgd worden, zoals de VS. We zien dat het daar niet werkt, de criminalisering zorgt er niet voor dat vrouwen minder misbruik maken van substanties tijdens hun zwangerschap. Wat het wel doet, is vrouwen weghouden van gespecialiseerde gezondheidswerkers die hen zouden kunnen ondersteunen. We geloven dus niet dat een criminalisering de vrouwen of hun ongeboren kinderen kan helpen en bovendien is het een inbreuk op het voortplantingsrecht van vrouwen".

Is foetus biologische en wettelijke entiteit?
Dé sleutelvraag die de rechtbank zal moeten beantwoorden, is of de foetus een aparte biologische en wettelijke entiteit is en dus het slachtoffer kan zijn van een misdrijf. In een andere zaak, waarbij een zwangere vrouw slachtoffer werd van een steekpartij en de foetus kort na de geboorte overleed, werd de dader van de steekpartij veroordeeld wegens doodslag. Daardoor geldt volgens de advocaat van de autoriteiten het principe dat het mogelijk is een misdaad tegen een foetus te plegen.

Het is nog onduidelijk wanneer een uitspraak komt in de zaak, die al vier jaar aansleept.

De helft drinkt
Een recente Noorse studie heeft aangetoond dat 12 procent van de vrouwen toegeeft veel alcohol te drinken tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap, terwijl 0,5 procent toegeeft te veel te drinken in het tweede trimester. De consumptie van alcohol tijdens de zwangerschap hangt nauw samen met negatieve gevoelens als angst en depressie, een laag zelfbeeld en een negatieve kijk op de wereld.

Moeders die alcohol consumeren tijdens de zwangerschap verhogen het risico op vroeggeboorte, een laag geboortegewicht, foetaal alcohol syndroom en zelfs een miskraam.

Eerdere studies suggereerden al dat een op de twee vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. Het inkomen, de alcoholconsumptie van de partner en het alcoholgebruik van de moeder voor de zwangerschap zijn bepalende factoren.

Bron: De Morgen, Moet drinken tijdens zwangerschap strafbaar worden?, 06/11/'14, http://www.demorgen.be/wetenschap/moet-drinken-tijdens-zwangerschap-strafbaar-worden-a2113233/

Eigen mening:

Ik vind het geen slecht idee om drinken tijdens een zwangerschap strafbaar te maken. Enerzijds is de vrouw is kwestie nog altijd zelf verantwoordelijk voor haar doen en laten tijden de zwangerschap, ook wat alcoholconsumptie betreft. Anderzijds vind ik het een stukje de taak van de maatschappij om de vrouwen die hun verantwoordelijkheid hier omtrent niet opnemen, te beschermen tegen zichzelf en de foetus in kwestie te beschermen. Drinken tijdens je zwangerschap wordt sowieso al sterk afgeraden. Waarom verstrengen we deze ongeschreven regel dan niet? Als er wettelijk wordt vastgelegd dat het verboden is om te drinken tijdens je zwangerschap, komt dit niet alleen het kind maar ook de moeder ten goede. Deze wet kan er wel komen, maar men gaat goed moeten nadenken over hoe men dit wil toepassen. De vraag is alleen in hoeverre alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap controleerbaar is.

S*lke.Sas
6th November 2014, 10:49
De mogelijke gevolgen van het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap zijn reeds bewezen. Wanneer een moeder niet verantwoordelijk genoeg is om overmatig gebruik van alcohol te laten varen ten behoeve van haar ongeboren kind, dan mag dit bestraft worden voor mij. Het lijkt me de kerntaak van de ouder om elk risico dat negatief kan uitmonden voor zijn/haar kind te vermijden.

Ik vraag me net zoals Magalie wel af in hoeverre dit te controleren valt. Het is een mooi idee dat de overheid via wetgeving ingrijpt indien dit nodig is, maar moet men dan ook andere handelingen niet gaan bestraffen? Hoe zit het met vrouwen die roken of langer werken dan goed is voor hun ongeboren baby? Waar trekt men de lijn?