PDA

Bekijk de volledige versie : 200-tal studenten betoogt tegen hervormingsplannen.


Céline.V*nhooydonck
6th November 2014, 09:42
Antwerpen - Zo’n 200 studenten hebben woensdagavond een luidruchtige fakkeltocht gehouden in de Antwerpse studentenwijk tegen de plannen van de Vlaamse regering met het hoger onderwijs.


Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kondigde enkele weken geleden aan dat het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs stijgt van 650 naar 890 euro. Dat is niet naar de zin van de studenten, die het ook niet eens zijn met andere besparingen in het onderwijs.

Het studentenprotest ging uit van het gelegenheidscollectief Studenten Troef! en werd breed gedragen. Tussen de betogers werden ook leraren van en zelfs twee leerlingen van het secundair onderwijs gespot. De studenten verzamelden op de Ossenmarkt en trokken in colonne via de studentenbuurt richting de Stadswaag. Tijdens de optocht weerklonken leuzen als: “Bourgeois en Crevits, van ons krijg je niets!” en "Studenten en personeel: één strijd".

Op de Stadswaag volgde onder meer een toespraak van PVDA-politicus Jos D’Haese. "Het inschrijvingsgeld verhoogt met 240 euro, zeker voor gezinnen met meerdere studerende kinderen kan dat dramatisch zijn", zei D'Haese. "Bovendien worden studenten eigenlijk driemaal getroffen, want naast de verhoging van het inschrijvingsgeld is er ook het budget voor sociale studentenvoorzieningen zoals studentenrestaurants en koten dat met 10 procent omlaag gaat en wordt er ook verder bespaard bij de universiteiten en hogescholen zelf. De omkadering gaat er met andere woorden alweer op achteruit."

Na de betoging zochten veel studenten de warmte op van de studentenkroegen op het plein of in de buurt.

"We gaan nu de reactie van de regering afwachten, maar als die er niet of niet afdoende komt, plannen we als volgende stap een nationale actiedag die alle universiteiten en hogescholen zullen voelen", zegt D'Haese. Die actiedag zou doorgaan op 17 november, de Internationale Dag van de Student.

In Brussel, Gent (zie foto), Hasselt en Leuven werden er woensdag soortgelijke optochten gehouden.

Bron: 200-tal studenten betoogt tegen hervormingsplannen., geraadpleegd op 6/11/2014, internet (http://www.gva.be/cnt/dmf20141105_01360647/200-tal-studenten-betoogt-tegen-hervormingsplannen).

Mening:
Studeren in het hoger onderwijs is geen verplichting en mag dat ook niet worden. Leerlingen uit de technische richtingen in het middelbaar zijn erop gericht om na hun opleiding naar de arbeidsmarkt te trekken. Maar deze leerlingen moeten na het middelbaar niet gaan werken, ook zij kunnen nog verder studeren.

Het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs wordt verdubbeld. Dit wil zeggen dat het inschrijvingsgeld een stukje hoger zal liggen dan de huidige 600 euro. Hierdoor kan er twijfel ontstaan bij ouders en leerlingen over de opleiding van hun kind, vooral na het technisch middelbaar. Ook wordt de stres naar de studenten verhoogd om elk jaar te slagen en zullen de ouders de studieprestaties van hun kind strenger opvolgen.

Door het verhogen van het inschrijvingsgeld wordt de kloof tussen arm en rijk meer zichtbaar. Ouders van gezinnen die in armoede leven gaan hun kind niet meer laten verder studeren, omdat ze het geld er niet voor hebben. Maar kunnen ouders die niet in armoede leven het inschrijvingsgeld ook nog betalen? Vaak telt zo een gezin ook meerdere familieleden. Om iedereen een gelijke kans te geven en om het financieel haalbaar te maken haken zo'n gezinnen af. Ik denk dat er hierdoor in de toekomst een grotere toeloop gaat zijn in het technisch onderwijs.

Het inschrijvingsgeld in België is laag ten opzichte van andere landen. Dit is ook wel zo, maar om dit nu plots in een keer te verhogen naar het bijna dubbele, dat is toch wel drastisch. Normaal staat een verhoging equivalent met verbetering van kwaliteit. Ik vind het jammer dat we meer moeten betalen voor onderwijs, waarvan de kwaliteit hetzelfde blijft. Hopelijk blijft het inschrijvingsgeld hetzelfde voor ons, zodat we alle kansen krijgen om een diploma te halen in het hoger onderwijs of universiteit.

Op twee oktober hadden andere leerlingen ook al betoogd tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld.