PDA

Bekijk de volledige versie : ,,Makakkendans'' zet aan tot haat


Barst
17th December 2005, 15:50
,,Makakkendans'' zet aan tot haat


Drie mannen zijn veroordeeld voor de verspreiding van een racistische versie van de Plop-dans.


,,Sla uw vuist in het rond, sla makakken op de grond. Blaas moskeeën in de lucht, hun geloof dat is een klucht. Trap ze plat als een gans, zo gaat de makakkendans.'' Die duidelijk racistisch geïnspireerde ,,parodie'' op het populaire kinderlied ,,De Kabouter Plop-dans'' dook vijf jaar geleden op op het internet.

Het was de 32-jarige David C. uit Beringen, een presentator bij Top-radio, die het liedje had ingezongen. Hij wilde het op de radio spelen om een discussie over racisme op gang te brengen, maar zijn collega's vonden de tekst te grof. Hij zette het mp3-fragment dan maar op de harde schijf van zijn computer en via een gedeelde folder belandde het liedje op het internet.

De ,,Makakkendans'' werd massaal gedownload, zowel in binnen- als buitenland. Het liedje was te horen in cafés en dansgelegenheden tot op een communiefeest toe. Ook op de nieuwjaarsreceptie van de VDAB in Mechelen schalde de ,,Makakkendans'' uit de luidsprekers. De deejay die op de receptie speelde, werd daar later door de correctionele rechtbank van Mechelen voor veroordeeld.

Maar ook het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, dat meer dan honderd klachten ontving over het lied, diende in oktober 2000 een klacht in tegen David C. Ook tegen Tim S., die de tekst via e-mail had verspreid onder collega's, en tegen Wouter S., die het lied verspreidde via Napster, een muziekuitwisselingsdienst op het internet, werd klacht ingediend.

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de drie gisteren veroordeeld tot een geldboete van bijna 750 euro. Aan de burgerlijke partijen moeten ze een symbolische euro morele schadevergoeding betalen.

Er waren werkstraffen gevorderd en de beklaagden pleitten de vrijspraak of opschorting. Maar rechter Debaene oordeelde dat elk van hen zich bewust achter de racistische en xenofobe ideeën van de ,,Makakkendans'' had geschaard en ze openbaar had gemaakt door de verspreiding ervan.

Het Centrum is blij met de uitspraak: ,,Ze bevestigt het vonnis van de correctionele rechtbank en voegt eraan toe dat de verspreiding van zowel de schriftelijke tekst als van de geluidsversie van de 'Makakkendans' op zichzelf een aanzet inhoudt tot haat, geweld en discriminatie. Iemand die dit verspreidt, schaart zich bewust achter de inhoud ervan. De rechter trekt duidelijke grenzen en zegt dat dit soort van racistische boodschappen niet vrijblijvend verspreid kan worden.''


DS, 17-12-2005(jha,domi)