PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten voeren vandaag actie in studentensteden


Hanne.S*els
5th November 2014, 09:57
Studenten voeren vandaag actie in studentensteden

In de studentensteden Gent, Leuven, Antwerpen, Brussel en Hasselt voeren studenten vandaag actie tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen op onderwijs. De organisatie 'Studenten Troef' bundelt de verschillende actiegroepen en protestcomités die aan alle instellingen ontstonden, klonk het gisteren in een persbericht.

De organisatie herinnert eraan dat vorige week aan alle faculteiten in Vlaanderen referenda over de verhoging van het inschrijvingsgeld en de besparingen werden georganiseerd, waaruit bleek dat 90 procent van de studenten niet akkoord gaat met de maatregelen. "In alle studentensteden wordt daarom opgeroepen voor fakkeltochten en betogingen op 5 november in samenwerking met de VVS (de Vlaamse Vereniging van Studenten)", klinkt het.

De verschillende actiegroepen die de acties mee organiseren, verenigen zich onder de noemer 'Studenten Troef', een verwijzing naar het symbool van het verzet: de schoppenaas. "We willen er mee duidelijk maken dat investeren in onderwijs geen post op de begroting is waar bespaard moet op worden, maar iets wat haar investeringen meer dan waard is", zegt Eva Sorgeloos, student aan de Ugent en bekend van de petitie die meer dan 20.000 handtekeningen verzamelde tegen de verhoging en de besparingen. "Bij dat verzet hoort natuurlijk naast de studenten uiteraard ook het personeel."

In Gent, Leuven, Hasselt, Antwerpen en Brussel nemen vandaag volgens de organisatie een "paar duizenden" studenten deel aan fakkellopen en -tochten, jamsessies, tekensessies en manifestaties. Op 17 november staat dan weer een volgende nationale actiedag tegen de verhoging en de besparingen gepland.

bron: http://www.demorgen.be/binnenland/studenten-voeren-vandaag-actie-in-studentensteden-a2111960/
05-11-14

mening: Ik vind het goed dat we opkomen tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. Want met deze regel spelen ze enkel met de toekomst van studenten en zo ook met de toekomst van ons land. Want de studenten moeten later het land draaiende houden. Sommigen zullen het misschien niet meer kunnen betalen en gaan niet verder studeren. Ik hoop nu enkel dat de ministers hiernaar zullen luisteren. Maar als we blijven zwijgen dan gebeurt er zeker niets, het is belangrijk om als bevolking je stem te laten horen.

B*eke Janssens
5th November 2014, 11:25
Het is inderdaad goed dat studenten voor zichzelf opkomen. Het is mooi om de samenhorigheid die er heerst onder studenten te zien. Het klinkt inderdaad helemaal niet goed dat het inschrijvingsgeld de hoogte in gaat. Iedereen heeft recht op onderwijs dus ook mensen die dit hoge inschrijvingsgeld niet kunnen betalen. Ik denk echter wel niet dat deze mensen niet meer de kans hebben om te gaan studeren, zij zullen wel financiële ondersteuning krijgen. Maar dan is weer de vraag: "Wie komt hiervoor in aanmerking?"
Zoals velen ben ik niet voor de verhoging van het inschrijvingsgeld maar als je kijkt naar dat van Engeland, Nederland en dergelijke, hebben wij nog niet zo te klagen in België. Veel Nederlanders komen ook studeren in België omdat het hier goedkoper is en gaan later werken in Nederland. Dit is natuurlijk niet voordelig voor België. Misschien als we het inschrijvingsgeld verhogen dat er minder buitenlanders komen studeren in België.