PDA

Bekijk de volledige versie : De Munt en Bozar moeten helft minder besparen


Annelies H*nssens
5th November 2014, 10:44
De Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België moeten maar half zoveel besparen als aangekondigd.

Voogdijminister van de biculturele instellingen Didier Reynders (MR) roept daarvoor de 'culturele uitzondering' in. Daardoor besparen de culturele instellingen maar vijf procent, tegenover gemiddeld tien procent bij de andere federale instellingen, zo melden diverse kranten.

Aanvankelijk zouden de drie samen 5,1 miljoen euro moeten besparen vanaf 2015. Dat wordt nu 2,77 miljoen. De Munt verliest geen 2,9 miljoen euro, maar 1,4. De personeelskosten blijven volledig buiten schot. Die nemen bij de opera drie vierde van het budget in.

Bozar verliest zowat 1 miljoen euro, het Nationaal Orkest 300.000 euro.

Bron: De tijd: http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_federaal/De_Munt_en_Bozar_moeten_helft_minder_besparen.9564205-3136.art
Datum: 5 oktober 2014

Mijn mening: Gezien de economische situatie zal iedere Belg moeten besparen. Iedereen zal zijn steentje moeten bijdragen, ook culturele instellingen. Waarom dan voor deze groep een uitzondering maken? Dat kan van iedereen gezegd worden zoals politie die niet later op pensioen willen, leerkrachten die geen uur langer willen werken,.... Iedereen weet dat er bespaard moet worden, maar niemand wil dit in zijn eigen sector. Ze vinden besparen belangrijk, maar willen liever dat dat door een ander gebeurd. Als we op alles een uitzondering maken zal er uiteindelijk te weinig bezuinigd worden.

D*an.Yskout
5th November 2014, 12:03
Tuurlijk moet iedereen mee besparen, maar er is wel een groot verschil tussen 5% en 10%! Zeker als je weet dat deze besparing start vanaf 1 januari 2015.
Dat is gewoon dodelijk voor musea's en andere culturele instellingen.

Persoonlijk ben ik blij dat Reynders dit doet. Ik vond het al raar dat Brusselse culturele instellingen 10% moesten besparen, en 5 miljoen per jaar is enorm veel voor deze instellingen, maar dat er werd geïnvesteerd in culturele instellingen aan de Vlaamse rand. Was dit een maatregel om Brussel aan macht te laten verliezen zodat de splitsing niet zo moeilijk zou verlopen?

Misschien is het ver gezocht, maar het was toch opvallend. Vele instellingen in Brussel kregen een grotere en directere besparing opgelegd, terwijl Vlaamse instellingen een veel kleinere besparing opgelegd kregen.

Om terug te gaan naar het begin: Ja, iedereen moet besparen. 'Maar niemand wil in zijn eigen sector besparen' klopt minder. Natuurlijk klopt dit deels, maar als de besparingen niet eerlijk zijn tegenover andere plaatsen, dan hebben de Brusselse culturele instellingen recht tot klagen.