PDA

Bekijk de volledige versie : Merkel als reddende engel


Barst
17th December 2005, 14:36
Merkel redde Europese top

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft er tijdens haar eerste EU-top met haar optreden achter de Brusselse schermen voor gezorgd dat de langdurige onderhandelingen over de Europese begroting tot een goed einde kwamen. Hoewel de beslissende stappen moesten worden gezet door de Britse premier Tony Blair en de Franse president Chirac, kreeg Merkel zaterdag van diplomaten en commentatoren in alle toonaarden lof toegezwaaid over haar debuut op - of liever achter de coulissen van - het Europese toneel.

De Franse conservatieve krant Le Figaro ziet Merkel als de redder van de Europese top: „De Frans-Britse confrontatie tussen de sterke persoonlijkheden Blair en Chirac had zo'n intensiteit bereikt dat slechts een derde een uitweg kon vinden. Bondskanselier Angela Merkel, nieuweling in Europese kringen, heeft haar eerste optreden tot een succes gemaakt. Zij kwam naar voren als degene zonder wie Europa een nieuwe crisis niet had kunnen ontlopen en zij nam met autoriteit de teugels over van het inmiddels zeer moeilijk bestuurbare span van de 25. En dat droeg ertoe bij dat Tony Blair zijn gezicht kon redden.”

De Oostenrijkse kanselier Wolfgang Schüssel roemde Merkels belangrijke rol achter de schermen. „Zij trad kalm, nuchter en zeer professioneel op.” De Roemeense president Traian Basescu: „Zij was er van het begin tot het eind bij betrokken. Zij was degene die de patstelling doorbrak met een voorstel.” Vrijdagmiddag, toen er een cruciale fase was bereikt, vroegen Blair en Chirac aan Merkel om te bemiddelen. Met haar aanbod dat Duitsland 100 miljoen euro zou afstaan ten gunste van Polen boekte zij succes.

Een Europese diplomaat, die niet met naam genoemd wilde worden, zei dat Merkel een zeer constructieve rol heeft gespeeld waarbij zij haar loyaliteit evenwichtig verdeelde tussen de Britten, de Fransen en de Oost-Europeanen. „De afwezigheid van Schröder en diens onvoorwaardelijke steun aan Chirac betekende dat de Franse president veel voorzichtiger moest opereren”.

„Op haar eerste topoverleg heeft zij zich zeker onderscheiden”, zei de Luxemburgse premier Juncker, die er een halfjaar geleden niet in slaagde een akkoord te bereiken dat volgens hem 'praktisch identiek' was aan wat er nu uitgekomen is. „Zij heeft een waardevolle rol gespeeld.”

Merkel zelf bleef er ogenschijnlijk nuchter onder. „Ik vertegenwoordig hier op de eerste plaats de Duitse belangen”, zei zij tegen de krant Bild van zaterdag. „De verwachtingen van de burgers in de handelingsbekwaamheid van Europa zijn bewaarheid.”


Weblog HLN, 17/12/05 12u14

Barst
18th December 2005, 04:20
Forse Britse kritiek op Blair na Europese top


De Britse premier Tony Blair heeft zaterdag geprobeerd zijn landgenoten ervan te overtuigen dat hij op de EU-Top in Brussel wel degelijk de Britse belangen heeft verdedigd. Door zijn beslissing zien de Britten 10,5 miljard euro gespreid over zeven jaar aan hun neus voorbijgaan. Zowel de oppositie als de pers in Groot-Brittannië spuien forse kritiek.


"Als we niet hadden toegegeven zouden we onze relatie met de nieuwe EU-lidstaten geheel hebben opgeblazen, alsook die met de Duitse regering. Op die manier zouden we enorme schade berokkenen aan het nationaal Brits belang" aldus Blair zaterdag.


Nefast

"Blair heeft gewed tegen zijn belangen, met ons geld, om koste wat het kost tot een akkoord te komen, een akkoord dat nefast is voor Groot-Brittannië en nefast voor Europa", reageerde de woordvoerder voor Europese aangelegenheden van de Britse conservatieven Graham Brady.


"Capitulatie"

"Het is teleurstellend voor een Britse voorzitterschap dat zoveel in zijn mars had", stelt Menzies Campbell voor de liberaal-democraten. Ze laken het feit dat er geen vooruitgang is geboekt op het vlak van landbouwhervorming.

"Blair verloor 7 miljard pond en kreeg daar niets voor in de plaats" titelt The Sun. De Daily Mail heeft het over "de capitulatie van Blair" en het feit dat "de Fransen niets in ruil aanboden".

Dat thema is ook in de Daily Telegraph te vinden. Deze krant betreurt "de
verloren vriendschappen" van de nieuwe lidstaten. Zelf gaf Tony Blair toen hij Brussel verliet al toe dat hij zich aan kritiek verwachtte. Dit terwijl in een recente opiniepeiling meer dan de helft van de Britten al aangaf dat hun land hun inziens te veel geld aan de Europese Unie geeft. (belga)


Weblog HLN 17/12/05 20u30