PDA

Bekijk de volledige versie : Godsdienstles in Spanje niet langer verplicht


Barst
17th December 2005, 15:18
Godsdienstles in Spanje niet langer verplicht


Het godsdienstonderwijs in Spaanse middelbare scholen wordt in de toekomst facultatief. Enkel de rechts-conservatieve Partido Popular (PP) stemde tegen de nieuwe wet op de Opvoeding. Die wet moet wel nog goedgekeurd worden door de Spaanse Senaat.


Fel protest

De Partido Popular, gezinsverenigingen en katholieke organisaties organiseerden de voorbije weken fel protest tegen het omstreden voorstel. Aan de protestbetoging in Madrid, op 12 november, namen bijna één miljoen Spanjaarden deel.

Onder premier Aznar werd godsdienst verplicht om over te gaan naar een hogere klas en voor toegang tot de universiteit. Die regeling, die vooral onder impuls van de Spaanse katholieke Kerk tot stand kwam, wordt -mits instemming van de Senaat- opnieuw afgeschaft. De enige toegeving van de socialistische regering-Zapatero is dat scholen wel nog verplicht zijn het vak godsdienst in te richten. Spaanse leerlingen moeten dit vak echter niet langer verplicht volgen.


Weblog HLN, 16/12/05 19u54

Barst
19th December 2005, 20:23
Nl: geloof op elke school


Godsdienstonderwijs zou eigenlijk op alle scholen moeten worden gegeven om de integratie te bevorderen. Door dat onderwijs kunnen kinderen leren om te gaan met geloofsverscheidenheid.


Dat heeft minister Donner (Justitie, CDA) gezegd op een CDA-bijeenkomst in Amsterdam afgelopen zaterdag. Volgens de minister voelen veel Nederlanders zich bedreigd door de opkomst van de islam. Daarom moet er een nieuw antwoord worden gevonden op de vraag naar de rol van religie in de samenleving. Donner is ongelukkig met het 'moderne denken' dat godsdienst tot een privé-zaak wil verklaren. Hij noemde dit struisvogelgedrag dat de publieke rol van religie ontkent.

Donner benadrukte juist de belangrijke rol van geloof en religie in de samenleving. Een andere voorwaarde voor integratie is volgens hem dat Nederland aanvaardt dat de islam hier blijvend een van de grootste godsdiensten is. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie benadrukt dat Donner op persoonlijke titel sprak. De opmerkingen van de bewindsman komen kort nadat in de VVD een meningsverschil ontstond tussen het Kamerlid Ayaan Hirsi Ali en het erelid Wiegel, over haar wens om het bijzonder onderwijs af te schaffen.

Openbare scholen zijn verplicht om humanistisch of godsdienstig onderwijs aan te bieden zodra ouders van ten minste tien leerlingen daar om vragen. De belangenorganisatie voor het openbaar onderwijs, VOO, is vóór verdere verspreiding van levensbeschouwelijk onderwijs, ,,als ouders dat willen'', aldus directeur Rob Limper: ,,Hét probleem is dat de gemeentelijke subsidies voor godsdienstonderwijs onder druk staan. Donner had beter kunnen aanbieden om de lokale subsidiëring te verhuizen naar het rijk.''


NRC, 19 december 2005