PDA

Bekijk de volledige versie : Jaguar Morse geveild


Barst
17th December 2005, 03:11
Jaguar van Morse geveild


De rode Jaguar waarmee Inspector Morse reed, is verkocht voor meer dan 100.000 pond (148.000 euro). De auto gold als de bekendste Jaguar ter wereld.


Anders dan in andere detectiveseries, waarin wilde achtervolgingen deel uitmaken van de pret, reed acteur John Thaw in Morse maar met één exemplaar van de klassieke Jaguar uit 1960 rond. Thaw en de Jaguar hadden er samen dus een hele geschiedenis opzitten, maar de knorrige acteur noemde de auto toch ,,een moeilijk kreng om te besturen''. De vorige eigenaar, een beleggingsfirma uit het noorden van Engeland, gaf toe dat de auto niet zo best onderhouden was.

Maar daar was het de mensen die boden op de auto, natuurlijk niet om te doen. Dit was de Jaguar van Morse, de inspecteur die bezeten is van kruiswoordraadsels, opera en real ale . In de geest van de man konden kandidaten hun bod alleen discreet, in een gesloten envelop, uitbrengen. Uiteindelijk betaalde de nieuwe eigenaar er meer dan 100.000 pond voor, al weigerde het veilinghuis de precieze prijs bekend te maken.

De Jaguar haalde een topsnelheid van 120 mijl per uur - ongeveer 193 km - en had 127.851 km op de teller staan, niet echt verbluffend veel voor een auto van 45 jaar. Toen de Britse posterijen vorig jaar een enquête organiseerden naar de ,,herkenbaarste en geliefdste Britse auto'', klopte de rode sportwagen tot ieders verbazing Chitty Chitty Bang Bang én de Aston Martin van James Bond, toch de ultieme jongensdroom.

Carlton TV, de maker van Morse, kocht de auto in 1987. Toen de laatste aflevering van de serie was opgenomen, bleef hij doelloos in een magazijn staan. Uiteindelijk gaf Carlton hem weg als hoofdprijs in een wedstrijd. De winnaar verkocht hem meteen voor 53.200 pond (78.500 euro). Het bedrijf dat hem de laatste vijf jaar in de garage had staan, gebruikte hem vooral voor zijn herkenbaarheid. ,,Hij is zeer presentabel en redelijk veilig, maar slecht onderhouden'', was hun eigen onbarmhartige oordeel.

Voor de veiling werd de auto dan ook compleet gerestaureerd. Alle belangrijke mechanische onderdelen werden vervangen, gerepareerd of opnieuw uitgebalanceerd. ,,Zoals hij nu is, verdient hij het om bewonderd en gezien te worden'', liet de nieuwe eigenaar weten. Hij voegde eraan toe dat het publiek de auto geregeld in Groot-Brittannië te zien zal krijgen tijdens grote evenementen, maar bleef toch liever anoniem.


Weblog DS, 17-12-2005