Inloggen

Bekijk de volledige versie : Vogelbestand in Europa dramatisch geslonken


Melissa V*n Tendeloo
3rd November 2014, 21:46
[SIZE=4]Vogelbestand in Europa dramatisch geslonken[/SIZE]
Het vogelbestand in Europa is de voorbije dertig jaar dramatisch teruggelopen, zo blijkt uit een studie van de Universiteit van Exeter die in het vakblad Ecology Letters is gepubliceerd.

De onderzoekers werkten data uit rond 144 Europese vogelsoorten uit 25 landen. De biodiversiteit is als nooit tevoren afgenomen, zo bleek. In totaal zijn er nu 421 miljoen minder vogels dan drie decennia geleden. Negentig procent komt op het conto van 36 wijdverbreide soorten, zoals de mus, de leeuwerik en de spreeuwen.

Pogingen om de terugloop af te remmen, spitsten zich voornamelijk toe op meer zeldzame vogelsoorten, die dreigen uit te sterven. Minder aandacht ging er naar de meer voorkomende soorten, zeggen de wetenschappers.

Goed nieuws is er wel voor enkele zeer bekende vogelsoorten, zoals de koolmees, de pimpelmees, het roodborstje, en de merel. Van die soorten nam het aantal exemplaren in Europa toe. Ook de zeldzame soorten profiteerden op hun beurt van de beschermende maatregelen.

Bron:
De morgen, 3/11/2014
http://www.demorgen.be/wetenschap/vogelbestand-in-europa-dramatisch-geslonken-a2110063/

Mening:
Dat de biodiversiteit af neemt, is geen goede zaak. Dat de zeldzame soorten afnemen is spijtig, maar verandert waarschijnlijk niet zo heel veel aan het ecosysteem. Als echter dominerende soorten uitsterven, kan het gehele ecosysteem in de war worden gebracht.
Als we echter kijken naar het toekomstbeeld met de opwarming van de aarde in gedachten, kan het natuurlijk zijn dat de nu zeldzame soorten beter zijn aagepast aan deze toekomstige omstandigheden en is het dus een ramp dat deze verdwijnen omdat ze dan het toekomstige ecosysteem in de war hebben gebracht door er gewoonweg niet te zijn.
Zeldzame soorten zijn dus ook belangrijk om te beschermen doordat zij een verzekeringswaarde vormen voor de toekomst omdat zij wel eens beter zouden kunnen zijn aangepast aan toekomstige omstandigheden dan soorten die momenteel domineren.