PDA

Bekijk de volledige versie : Experts waarschuwden Virgin Galactic jaar geleden al voor alternatieve brandstof


aline.n*terman
3rd November 2014, 20:09
[SIZE=2]Experts waarschuwden Virgin Galactic jaar geleden al voor alternatieve brandstof[/SIZE]

De alternatieve brandstof waarmee het commerciële ruimteschip 'Virgin Galactic' vloog, kan wel eens de oorzaak zijn van de crash volgens experts. Dat meldt The Guardian.

Vijftien Amerikaanse onderzoekers werden aangesteld om de crash met SpaceShipTwo van Virgin Galactic, het bedrijf van de Britse miljardair Richard Branson, te onderzoeken. Tijdens een testvlucht afgelopen vrijdag liep het helemaal mis. Bij de crash kon de piloot ontkomen via zijn parachute, maar de co-piloot kwam om.

Lachgas
Het team van onderzoekers heeft al laten weten dat het onderzoek een jaar kan aanslepen. Maar over de brandstof hebben al enkele experts een oordeel geveld. Deskunidgen waarschuwden al een jaar lang voor het gebruik van lachgas en kunststof brandstof in de ruimtevaart. De reguliere ruimtevaartsorganisaties gebruiken al decennia koolstofhoudende brandstoffen. Volgens Carolynne Campbell van de International Association for the Advancement of Space Safety (IAASS) is lachgas zeer onstabiel in een raketmotor. "Het is heel onvoorspelbaar", zegt ze in The Guardian. Campbell merkt op dat Virgin Galactic zes maanden geleden op hun website zei dat hun brandstof "goedaardig" en "stabiel" was. Nochtans kwamen er drie werknemers van het bedrijf om in 2007 bij een explosie met de "stabiele" brandstof. "Ze wisten dat er drie mensen omgekomen zijn door dit spul en dan proberen ze het nog te verdoezelen", zegt de raketdeskundige.

Een andere raketgeleerde en criticus van Virgin Galacatic, Geoff Daly, vindt dat lachgas niet thuis hoort in een raket. In grote hoeveelheden is het volgens Daly nog niet te vatten hoe de brandstof zich gedraagt. Maar ook de bouw van de raket is volgens Daly nog niet goed uitgewerkt.

bron:http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2109276/2014/11/02/Experts-waarschuwden-Virgin-Galactic-jaar-geleden-al-voor-alternatieve-brandstof.dhtml

eigen mening: Als er nieuwe dingen getest worden zal zit altijd samengaan met een bepaald risico. Zeker met het gebruik van brandstoffen is dit risico nog groter. Daarom vind ik dat we ook voorzichtiger moeten zijn. Zeggen dat dit bedrijf probeert om de drie doden te verdoezelen is dan ook weer overdreven. Tijdens de ontploffing in 2007 kwamen er drie mensen om, dat is erg. In wetenschap kan er snel iets veranderen, we zijn nu 7 jaar later, dus er is verder onderzoek naar gedaan. Het kan zijn dat ze nu wel overtuigd waren van de goede werking van lachgas. Toch blijkt dat deze brandstof nog steeds onstabiel is. Ik denk dat dit bedrijf beter naar andere alternatieven gaat zoeken, voor er nog meer mensen sterven.