PDA

Bekijk de volledige versie : Turtelboom wil ‘afbouwscenario’ voor steun zonnepanelen en isolatie


pieter.p*eters
29th October 2014, 16:37
Turtelboom wil ‘afbouwscenario’ voor steun zonnepanelen en isolatie


Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) wil de steunmechanismen voor hernieuwbare energie grondig hervormen. In haar beleidsnota spreekt ze van een ‘afbouwscenario’.
Het systeem moet minder complex en minder duur worden. Dat staat te lezen op deredactie.be. Ook het premiesysteem voor isolatie en beglazing wordt hervormd.

Turtelboom wil streven naar meer energie-efficiëntie en meer hernieuwbare energie, maar de steun voor die groene energie is nu te duur en er zal dus worden bijgestuurd. Hoe, dat is nog niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de factuur voor groenestroomcertificaten niet meer onbeperkt mag oplopen.

Beperkt aantal kilowattuur

De steun voor zonnepanelen, windmolens of andere technologie zal in de toekomst dus anders verlopen. 'We willen vooral mensen en bedrijven ondersteunen op het moment dat ze een installatie plaatsen en veel minder voor de geproduceerde energie in de jaren erna', zegt Turtelboom.

Steunmechanismen zouden ook niet alleen meer beperkt worden in de tijd, maar ook in volume. Wanneer een installatie een bepaald aantal kilowattuur heeft geproduceerd, zou de steun wegvallen. En steun op momenten van een overaanbod aan groene stroom, als de prijs eigenlijk negatief is, zou ook niet meer kunnen.

Voorts wil Turtelboom - zoals al aangekondigd in het regeerakkoord - het huidige premiesysteem voor dakisolatie en beglazing afbouwen. In de plaats zal een nieuw systeem komen, meer gericht op kwetsbare gezinnen, maar hoe dat er zal uitzien is nog niet duidelijk.

bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141029_01348032

mening: Ik vind dat dat de minister gelijk heeft, er moeten subsidies komen voor het plaatsen van zonnepanelen. Maar eenmaal ze er zijn is dit niet meer nodig. Ook vind ik dat de mensen die zonnepanelen hebben en aan die energie alleen voldoende hebben, zo goed als niks moeten betalen aan de energiemaatschappij. Want ze produceren zelf hun energie en op een groene manier. Het is dan ook normaal dat als ze een overschot hebben de maatschappij die mensen betaalt voor de stroom die ze aan andere mensen door verkopen. Deze energiemaatschappijen krijgen al genoeg geld van de overheid en verdienen ook genoeg geld aan de gewone man want ons energietarief ligt hoger als in de meeste landen.