PDA

Bekijk de volledige versie : Bisschoppen staan macht af aan schoolbesturen


Barst
29th October 2014, 03:52
Bisschoppen staan macht af aan schoolbesturen


De ‘Guimardstraat’ is sinds gisteren geen secretariaat meer van de bisschoppen voor de katholieke scholen, maar een vereniging van school-besturen, al heeft die toevallig nog een bisschop als voorzitter.


Gisteren werden de nieuwe statuten van het Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs (VSKO) van kracht. Die waren in stilte voorbereid. Het VSKO (gevestigd in de Brusselse Guimardstraat) is voortaan een vereniging (vzw) van schoolbesturen. Die bevolken een algemene vergadering en kiezen vervolgens een raad van bestuur.

Het zijn niet langer de bisschoppen, maar wel die algemene vergadering en die raad van bestuur die de lijnen uitzetten. Een voorzitter leidt de vergaderingen, en een gedelegeerd bestuurder trekt de kar. ‘Om de continuďteit te verzekeren’, werd de Antwerpse bisschop Johan Bonny verkozen tot voorzitter. Hij is de ‘bisschop-referendaris voor onderwijs’. Gedelegeerd bestuurder werd Lieven Boeve, die de bisschoppen onlangs aanduidden als opvolger van Mieke Van Hecke.


Van groot belang

Die verandering is niet te onderschatten. De bisschoppen dragen de macht over. Olivier Lins, woordvoerder van Bonny, ziet het niet zo. ‘Door Bonny te benoemen als voorzitter is er een duidelijke link met de kerkgemeenschap.’

Maar de waarheid is dat het VSKO een organisatie was van de bisschoppen voor ‘hun’ scholen, geleid door een ‘directeur-generaal’ die door hen werd aangeduid.

Sinds gisteren is het een groep van schoolbesturen die samen een organisatie vormen, en die een van de bisschoppen aangeduid hebben als voorzitter van hun vergaderingen. Dat gebeurt ‘om de continuďteit te verzekeren’, maar een volgende keer zullen ze wellicht geen bisschop, maar een van hen – een schoolbestuurder – aanduiden als voorzitter. En de volgende keer zullen ze zelf een gedelegeerd bestuurder kiezen.


Dialoogschool

De bisschoppen bepalen ook niet meer op welke vlakken ze de scholen helpen. De schoolbesturen mandateren het VSKO om hun belangen te verdedigen en hen te vertegenwoordigen in Brussel, en voorts om hen te helpen bij de organisatie van het onderwijs, de begeleiding van leerlingen en studenten, enzovoort.

In de statuten is ook meteen het concept ‘dialoogschool’ ingevoerd. De katholieke school is niet meer het instrument van de Kerk om de christelijke leer uit te dragen. Het is een school die het katholieke gedachtegoed neerzet, en vervolgens de dialoog aangaat met alle leerlingen en ouders van wie er vele andere levensbeschouwingen of religies aankleven.

Het is een evolutie die eerder ook al in de KU Leuven plaatshad. De bisschoppen vormen ook daar niet meer de inrichtende macht. En nog eerder had die evolutie plaats in de organisatie van katholieke ziekenhuizen (nu Zorgnet).

Veel besturen van katholieke scholen zijn nog kloosterorden, of bisschoppelijke of parochiale organisaties. Maar dat vermindert sterk. Die oude schoolbesturen sterven uit. Het katholiek onderwijs kiest sinds kort bewust voor erg grote scholengroepen en schoolbesturen die professioneel geleid worden.

De evolutie in het katholiek onderwijs gaat naar hun begrippen razendsnel. Tien jaar geleden werd de organisatie nog geleid door kanunniken. De vorige directeur-generaal, Mieke Van Hecke, was de eerste leek die de toenmalige organisatie voor het katholiek onderwijs mocht leiden.


DS, 10-10-2014 (Guy Tegenbos - Inge Ghijs)