PDA

Bekijk de volledige versie : Primeur: 'dode harten' getransplanteerd in levende patiënten


Mathias.H*fmans
25th October 2014, 01:30
Australische chirurgen zijn erin geslaagd 'dode' harten te transplanteren aan het St Vincent's ziekenhuis in Sydney. Daardoor komen meer harten voor transplantatie in aanmerking. Binnen een jaar zou de nieuwe techniek ook in ons land kunnen toegepast worden. Deze doorbraak kan de levens redden van dertig procent meer transplantatiepatiënten dan momenteel het geval is.

Totnogtoe werden bij transplantaties kloppende harten gebruikt van hersendode mensen. In Sydney slaagde een team chirurgen erin drie harten te transplanteren van mensen die door een hartstilstand zijn overleden. De harten waren al twintig minuten gestopt met kloppen. Twee patiënten zijn volledig hersteld, de derde ligt nog op intensieve zorgen.

'Heart in a box'
Cardioloog Peter MacDonald verklaarde dat de 'dode' harten in een draagbare console werden geplaatst, een zogenaamde 'heart in a box'. De harten worden daarin ondergedompeld in een baanbrekende bewaarvloeistof die werd ontwikkeld door hetzelfde ziekenhuis en het Australisch instituut voor hartonderzoek.

"Die nieuwe machine voorziet het hart van bloed en voedingsmiddelen, waardoor het enkele uren geschikt blijft voor transplantatie", verduidelijkt professor en hartspecialist Bart Meyns van het Leuvense Gasthuisberg op Radio 1.

"Die technologie wordt in België ook al gebruikt voor longen en andere organen. De transplantatie van 'dode harten' kan dus ook hier snel ingang vinden, mogelijk binnen een jaar al".

Meer donorharten beschikbaar
Belangrijk aan de nieuwe ontwikkeling is dat er meer donorharten beschikbaar zullen komen. "We spreken niet van een verdubbeling, maar als hier en daar een bijkomend hart kan getransplanteerd worden, is toch telkens een mensenleven gered. Het hart moet dan binnen vijf tot zes uur ingeplant worden. De machine verlengt dus de veilige tijd, wat handig is als een hart over grotere afstand moet getransporteerd worden", aldus nog Meyns.

"Wonderbaarlijke zaak"
De 57-jarige Michelle Gribilas was de eerste vrouw die een 'dood' hart ingeplant kreeg. De vrouw leed aan hartfalen en werd twee maanden geleden geopereerd. "Ik was daarvoor heel ziek, maar nu ben ik een andere mens. Ik voel me weer veertig jaar oud, ik heb veel geluk gehad", getuigt de vrouw.

De tweede patiënt was de 43-jarige Jan Damen, die kreeg twee weken geleden een nieuw hart. De vader van drie herstelt nog in het ziekenhuis. "Ik voel me prima, ik kan niet wachten om mijn leven te hervatten", jubelt hij.

De voormalige timmerman voegt er aan toe dat hij vaak aan zijn donor denkt. "Zonder die persoon was ik er wellicht niet meer. Ik ben niet religieus of spiritueel, maar het is toch een wonderbaarlijke zaak".

Het team chirurgen werkte twintig jaar aan het project. "We hebben veel onderzoek verricht om te achterhalen hoe lang het hart bruikbaar blijft nadat het is gestopt met kloppen. Daarna ontwikkelden we een techniek om het hart te reactiveren in de 'heart in a box'-machine. Daartoe doen we een bloedafname bij de donor om de machine klaar te maken. Daarna verwijderen we het hart en sluiten het aan op de machine, warmen het op en zo begint het weer te kloppen".

De donorharten bleven elk zowat vier uur in de machine vooraleer ze werden getransplanteerd, verklaart MacDonald. "Gebaseerd op hoe het hart presteert in de machine kunnen we redelijk precies voorspellen of het al dan niet zal werken als we het transplanteren".

"Deze doorbraak is een belangrijke stap in het verminderen van het tekort aan donororganen", voegt hij er tot slot aan toe.

Bron: www.hln.be 24/10/14 om 19u13 door Luc Beernaerts
http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/2100653/2014/10/24/Primeur-dode-harten-getransplanteerd-in-levende-patienten.dhtml

Eigen mening: Als ik ooit hartproblemen krijg en een nieuw hart nodig heb en een transplantatie is mogelijk, zal ik heel dankbaar zijn naar de familie van de donor en naar de donor zelf natuurlijk. Ik zou het wel zeer vreemd vinden dat iemand anders zijn hart binnen in jouw klopt. Desondanks vind ik dit heel goed nieuws. Door deze doorbraak zullen vele mensenlevens gered kunnen worden en zullen er minder nutteloze doden vallen omdat er gewoon geen geschikt hart beschikbaar is, of omdat het hart niet vervoert kan worden omdat de afstand te groot is.