PDA

Bekijk de volledige versie : EU zwakt klimaatdoelstellingen af


Wout.G*vers
24th October 2014, 07:40
De Europese lidstaten hebben nieuwe klimaatdoelstellingen voor 2020-2030 afgesproken, maar sommige zijn lager dan de Europese Commissie heeft voorgesteld. Als belangrijkste afspraak moet de uitstoot van broeikasgassen over 16 jaar met "ten minste 40 procent'' zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Ook moet zeker 27 procent van de energie afkomstig zijn van duurzame, hernieuwbare bronnen (bijvoorbeeld zonne- en windenergie). En als laatste is op een Europese top afgesproken dat het de bedoeling is dat het energieverbruik wordt teruggebracht met ten minste 27 procent. Dat maakte de voorzitter van de Europese top Herman Van Rompuy in de nacht van donderdag op vrijdag bekend.

Brussel wilde eveneens dat de CO2-uitstoot met 40 procent zou worden gereduceerd om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar de commissie had ook graag gezien dat er in 2030 30 procent minder energieverbruik zou zijn. Sommige landen wilden echter niet zo ver gaan.

Van Rompuy sprak over goed nieuws voor het klimaat, voor de gezondheid van de burgers en voor de internationale klimaattop in 2015 in Parijs. Een Europees akkoord gold als voorwaarde voor het slagen van het komende overleg in de Franse hoofdstad.
--------

Bron: De Morgen, 24/10/2014, 02u46
Weblink (http://www.demorgen.be/wetenschap/eu-zwakt-klimaatdoelstellingen-af-a2100058/)

Eigen mening:
De Europese Commissie heeft deze klimaatdoelstellingen voor een reden voorgesteld, maar het is natuurlijk voor elk land niet even evident om minder energie te gaan verbruiken. Dit moet natuurlijk op termijn ooit wel eens bereikt worden, of er moet een alternatief gevonden worden op deze doelstelling. De landen zijn op de goede weg om ons milieu te herstellen, maar er moet nog wel wat veranderen vooraleer we terug een gezond en sterk milieu krijgen. We moeten allemaal een steentje bijdragen aan het milieu en niemand heeft gezegd dat het gemakkelijk ging zijn.

P*eter.desmedt
3rd November 2014, 11:36
Zoals Wout zegt is het inderdaad niet evident voor een land om ineens veel minder energie uit te stootten. Daar ga ik mee akkoord. Maar dit is in mijn ogen geen reden om de klimaatdoelstellingen af te zwakken. Je zou ze net strenger moeten maken, zodat landen eindelijk eens verplicht worden om grote investeringen te maken in groene energie. Daar gaat volgens mij gewoon veel te weinig geld naartoe, terwijl dat er jaarlijks wel miljoenen gaan naar bewapening, ruimteprogramma's en dergelijke.

Europa moet eindelijk eens beginnen inzien dat het klimaat niet op de vierde of de vijfde plaats hoort, maar wel op de eerste. Het klimaat is onze toekomst en in onze toekomst moet geïnvesteerd worden, nu!