PDA

Bekijk de volledige versie : Navo onderschept Russisch verkenningstoestel


Wouter.P*rmentier
22nd October 2014, 23:59
Navo onderschept Russisch verkenningstoestel, De Standaard 22/10/'14

Navo-gevechtsvliegtuigen hebben boven de Oostzee een Russisch verkenningstoestel onderschept. Het vliegtuig van het type Il-20 was zonder toelating het luchtruim van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie binnengedrongen.

Portugese F-16-piloten hadden oogcontact met de bemanning van het toestel gemaakt en hen uit het Navo-luchtruim begeleid. Dat deelde een woordvoerder van het militaire hoofdkwartier in het Henegouwse Casteau bij Bergen woensdagavond mee.

Het incident deed zich volgens de Navo dinsdag al voor in de omgeving van het Estse eiland Saaremaa. Het Russische vliegtuig vloog in de richting van Denemarken en was 600 meter diep het luchtruim van het Westerse bondgenootschap binnengedrongen. Naast Portugese gevechtsvliegtuigen waren ook Belgische F-16’s en vliegtuigen van samenwerkingspartner Zweden bij de onderscheppingsoperatie betrokken. De Russische Il-20 zou een minuut lang boven Navo-grondgebied gevlogen hebben.

Estland heeft de schending van zijn luchtruim al bekritiseerd. Buitenlandse Zaken in Tallinn heeft woensdag de Russische ambassadeur op het matje geroepen en hem een protestnota overhandigd, aldus de Estse radio. Het toestel was door het Estse leger op de radar ontdekt. Het vliegtuig vloog een minuut lang ten westen van de Oostzee-eilanden Hiiumaa en Saaremaa.

Volgens een Navo-woordvoerder zijn Russische militaire toestellen wel vaker onderweg in de regio. Schendingen van het luchtruim of onderscheppingen gebeuren echter zelden. Een gelijkaardig voorval aan de noordgrens van Canada in 2010 werd langs Russische kant betwist of er al dan niet een grensoverschrijding was gebeurd. Met het oog op de crisis in Oekraïne toont de Navo al enkele maanden meer zijn aanwezigheid in het oostelijk deel van Centraal-Europa. Daarmee wil de Verdragsorganisatie een teken van solidariteit tonen aan haar oostelijke lidstaten, die zich sinds de annexatie van de Krim en de gevechten in Oost-Oekraïne door Rusland bedreigd voelen.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141022_01336583

Mening: Na het nieuws over een mogelijke aanwezigheid van een Russische duikboot in Zweedse wateren, begin ik mij toch wat zorgen te maken over de ernst van de situatie aan de oostgrens van Europa. Er waren zeker veel politieke en economische spanningen (en militaire in Oekraïne, natuurlijk). Als Rusland echter in stilte militaire verkenningen en oefeningen begint te doen op Europees (of Navo-)terrein voel ik de Koude Oorlog terug een stapje dichterbij komen. Natuurlijk blijft het moeilijk om te zeggen of die 600 meter en 1 minuut als een echte dreiging gezien moeten worden of een kleine vergissing. Al zou het misschien verder gevlogen kunnen hebben als het niet onderschept was. Laten we hopen dat de spanningen hierdoor niet verder oplopen, vooral voor de Oekraïense bevolking. Zij kunnen een beetje rust en vree (en energie http://fd.nl/economie-politiek/898904/oekraine-verzekerd-van-gas-zegt-poetin) wel gebruiken.