Inloggen

Bekijk de volledige versie : Uitloper orkaan Gonzalo onderweg naar België


S*effi.Goetschalckx
21st October 2014, 17:51
Een uitloper van de orkaan Gonzalo komt onze richting uit en dat maakt dat het flink kan gaan waaien. Op zee stormt het en aan de kust is het stormachtig. In Antwerpen worden de waterkeringspoorten gesloten, aan de kust wordt het stormtij in de gaten gehouden en het betreden van de provinciale domeinen wordt afgeraden. De parken en bossen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden zelfs gesloten.

Vanmiddag wordt een vrij krachtige wind verwacht, en aan de kust zelfs een krachtige tot harde wind, met windstoten van 80 tot 90 km/u en aan de kust zelfs tot 100 km/u. Het gaat ook regenen en tijdens de buien en onweders kan de wind eveneens 100 km/u halen.

Op zee staat een windkracht van 8 tot 9 Beaufort, stormachtig tot storm, en de windstoten halen er pieken tot 120 km/u. Ook vanavond en vannacht blijft het nog fel regenen met windstoten.

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust treft momenteel alle preventieve maatregelen met het oog op gevaarlijk stormtij aan de kust dinsdagnacht. Voor echte overstromingen wordt echter niet gevreesd, meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).

Rond 1.30 uur bereikt het waterpeil wellicht zijn hoogste niveau. Verwacht wordt dat een krachtige stormwind van 8 tot 9 Beaufort op de Noordzee golven tot drie meter hoog richting vasteland zal blazen.

"Daarmee wordt het alarmpeil ruimschoots overschreden. We trachten maximaal voorbereid te zijn", zo zei minister Weyts. Noodmaatregelen niet aan de orde, volgens de minister, er wordt niet gevreesd voor echte overstromingen. Mogelijk treden de overstromingsgebieden in werking, maar normaal gezien kan al het water weer weg, aldus de minister.
Waterkeringspoorten dicht

Het verwachte stormweer zal op de Schelde allicht voor verhoogde waterstanden zorgen tot vrij diep in het binnenland. De Vlaamse waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal heeft daarom beslist om de waterkeringspoorten van de Antwerpse Scheldekaaien in de nacht van dinsdag op woensdag te sluiten.
Belga

Het sluiten van de waterkeringspoorten in Antwerpen gebeurt omdat er bij een waterpeil vanaf 6,70 meter en een fikse wind, golven over de "blauwe steen" van de kaaien kunnen slaan en er op die manier water richting de stad zou lopen. Wat er zal gebeuren met de wagens van inwoners en bezoekers die op dat moment nog op de als parking gebruikte Scheldekaaien staan, is nog niet bekend.

Afhankelijk van de aanvoer van regenwater uit de bovenlopen kunnen ook verschillende gecontroleerde overstromingsgebieden in werking treden. Het gaat om de overstromingsgebieden Tielrodebroek, Groot Schoor en Uiterdijk, Scheldebroek, Paardeweide, Bergenmeersen, Bovenzanden, Anderstadt I en II, de Polder van Lier en Potpolder I.
Stormtij aan de kust

De eerste herfstprik van het jaar zet vele instanties aan om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen. Zo is er aan de kust een verhoogde waakzaamheid. Deze nacht is het namelijk hoogtij. Door de forse wind kan het waterpeil de komende nacht stijgen tot 575 centimeter TAW (Tweede Algemene Wateraanpassing). Daardoor wordt de waterstand voor "Stormtij Kust", dat op een hoogte ligt van 560 cm, overschreden.

Overstromingsgevaar is er niet maar langs de volledige kustlijn zullen alle overstromingsgevoelige plaatsen op het tijdstip van hoogwater door de bevoegde diensten worden nagekeken.

De provincie West-Vlaanderen raadt ook af om de provinciedomeinen te betreden tot morgenvroeg 8 uur. Veel bladeren hangen nog aan de bomen, waardoor takken extra zwaar worden door de regenval. In combinatie met de stevige rukwinden verhoogt dat het risico op vallende takken.
Brusselse parken gesloten

Ook het Instituut voor Milieubeheer van het Brussels gewest raadt aan "om de omgeving van de gewestelijke groene ruimten (parken en bossen) te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen."

Daarom zullen waar mogelijk de parken afgesloten worden. Indien dat niet kan, zal Leefmilieu Brussel aan de ingang een bericht uithangen en zullen de parkwachters het publiek inlichten.

"De parken zullen worden heropend na inspectie, opruiming van eventuele schade en beveiliging", klinkt het nog.

Vanmiddag en vannacht worden in het binnenland windstoten verwacht die 80 à 90 kilometer per uur kunnen halen.

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/brussel/belga_20141021_herfststorm_brusselse_parken_gesloten

Mening: Het is duidelijk dat de herfst nu echt begonnen is. Vanavond en morgen opent men het nieuws met als hoofdpunt de vele schade die de storm heeft aangericht. Persoonlijk vind ik het goed dat men deze stormen kan voorspellen. Soms voorspelt men de storm minder erg/ erger dan het eigenlijk is. Toch is iedereen op deze manier wel gewaarschuwd en dit dankzij de media want vroeger wist het volk pas dat er een storm was, wanneer de storm er was. Nu kan men op voorhand allerlei mensen verwittigen en indien mogelijk zelfs evacueren. Dit vind ik zeer positief. Langs de andere kant maakt de media de mens ook banger. Media blazen de boel vaak op en maken het vaak erger dan het allemaal is. Mensen krijgen dus steeds meer en meer schrik mede dankzij de media. Nogmaals heeft de aarde een signaal gegeven omtrent de opwarming van de aarde maar toch doen wij rustig verder waarmee we bezig zijn ... We kijken niet naar de toekomstige generaties maar enkel naar onze individuele egoïstische belangen van onze dikke-ik cultuur. Weer gaat de economie voor op de ecologie.