PDA

Bekijk de volledige versie : KUL-rector Rik Torfs vindt verhoogd inschrijvingsgeld ‘redelijk’


Dries.B*lckens
20th October 2014, 21:22
Rector Rik Torfs vindt de wijze waarop Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits de inschrijvingsgelden in het hoger onderwijs vanaf volgend academiejaar wil verhogen ‘redelijk’. 'We vinden principieel dat er niet moet bespaard worden op hoger onderwijs, maar als het dan toch moet creëert deze maatregel een redelijk evenwicht tussen de bijdragen van de instellingen en de studenten', aldus Torfs.

'Het zijn immers vooral mensen die voldoende middelen hebben die meer moeten betalen, want voor beursstudenten blijft het tarief hetzelfde. De groep bijna-beursstudenten moet wel iets meer betalen, maar wordt uitgebreid. Ons land ondergaat door deze maatregel dus geen fundamentele shift naar een ander type land zoals Nederland waar 1.900 euro moet betaald worden. Het beleid blijft passen in onze sociale welvaartstaat', aldus Torfs.

Ondanks de verhoging van de inschrijvingsgelden zal de KU Leuven nog fors moeten besparen. 'Elke 100 euro extra verhoging van het inschrijvingsgeld brengt de KU Leuven ongeveer 3,58 miljoen euro extra op. Om de geplande besparingen in 2016 helemaal op te vangen was er een inschrijvingsgeld van 1.200 à 1.250 euro nodig. Om kosten te besparen hopen wij dat de Vlaamse overheid de administratieve lasten vermindert en de visitaties door een goedkopere en toch efficiëntere kwaliteitscontrole vervangt', aldus Torfs.

Vraag is wat er gebeurt met de studentenvoorzieningen aan de KU Leuven die de studiekosten fors drukken door goedkope maaltijden, studentenkoten en dergelijke aan te bieden maar die eveneens 635.000 euro moeten inleveren? 'We willen met Crevits praten over dat bedrag want het is niet serieus dat vooral de grote universiteiten van Leuven en Gent op dat vlak moeten inleveren. We zullen er alles aan doen om het sociaal profiel van onze universiteit te behouden. Als de Alma-restaurants minder krijgen kunnen ze dit misschien opvangen door een diversificatie van de tarieven', aldus Torfs.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141020_01331719
Mijn mening:
Ik vind dat de overheid voorzichtig moet zijn met het verhogen van het inschrijvingsgeld. België is namelijk op niet veel vlakken nog concurrentieel. Door de hoge loonkosten is het voor ons land moeilijk om een product goedkoop te produceren en aan te bieden, maar we blinken nog wel uit als we kijken naar de knowhow van mensen. Als het verhogen van het inschrijvingsgeld ook een invloed heeft op het aantal studenten die een opleiding beginnen, is dit volgens mij een stap achteruit voor onze economie. Al ben ik ook van mening dat een te goedkope opleiding ook niet goed is. Als er meer studenten zijn, wil dit ook zeggen dat de overheid meer geld moet spenderen aan hun opleidingen. Het is volgens mij dus van groot belang, dat er een goed evenwicht komt.

j*rie.willems
20th October 2014, 22:38
Persoonlijk ben ik het eens met wat Rik Torfs zegt, de verhoging is redelijk. Men sprak eerst over veel hogere bedragen. Bovendien blijft het inschrijvingsgeld voor beursstudenten gelijk. Het argument dat mensen die het minder breed hebben onderwijs niet meer zouden kunnen betalen, gaat dus niet op. Bovendien versoepelt de overheid de regels om in aanmerking te komen als bijna-beursstudent. Hierdoor zijn er dus meer mensen die tegen een verlaagd tarief naar school kunnen. Wanneer je bovendien nog eens kijkt naar de prijs van hoger onderwijs, dan valt het hier in Vlaanderen best mee! Het is een feit dat er sommige landen zijn waar onderwijs zelfs gratis is, maar daar wordt het aantal leerlingen dan weer fors beperkt. Hier in Vlaanderen kan/mag iedereen ten minste studeren.