PDA

Bekijk de volledige versie : ‘Blijven strijden tegen hoger inschrijvingsgeld’


matthias.h*ubrechts
20th October 2014, 08:59
‘Blijven strijden tegen hoger inschrijvingsgeld’

De eerste reacties lopen binnen op de beslissing van de Vlaamse regering op het inschrijvingsgeld voor studenten te verhogen. ‘Wij zullen blijven strijden tegen de verhoging’, zeggen de studenten.
Als gewoon student inschrijven in het hoger onderwijs, zal vanaf volgend academiejaar 890 euro kosten. Tot nu toe was dat 619 euro. Wel is de stijging minder dan de bedragen die aanvankelijk waren genoemd.

Heeft het protest dan toch geholpen? ‘Nee, het tarief gaat omhoog en dat betreuren we ten zeerste. We blijven de verhoging van het inschrijvingsgeld bestrijden’, zegt Bram Roelant, voorzitter van de Vlaamse Vereniging van Studenten, in De ochtend op Radio 1.

Roelant wijst erop dat ook op de studentenvoorzieningen bespaard wordt. ‘Dat er sprake is van sociale correcties, is niet correct.’ De studenten plannen op 5 november een nieuwe, symbolische actie.

UGent

Ook UGent-rector Anne De Paepe heeft op VRT-radio al gereageerd op de cijfers. ‘890 euro voldoet aan de voorwaarde om onder de 1.000 euro te blijven, maar anderzijds volstaat het niet als compensatie voor de forse besparingen die we moeten doorvoeren.’

De Paepe wijst erop dat de universiteiten ook in hun eigen mogelijkheden beknot worden om zelf correcties te voorzien, zoals goedkope studentenkamers. Dat meer studenten van een studiebeurs kunnen genieten, compenseert dit niet, zegt de UGent-rector.

Ook dringt een analyse van het opleidingsaanbod in Vlaanderen zich op. ‘We zullen door de besparingen ook het opleidingsaanbod moeten rationaliseren en onderzoeken hoe de verschillende universiteiten de opleidingen beter op elkaar kunnen afstemmen’, aldus De Paepe.

Mening: Het is zonder twijfel een feit dat er moet worden bespaard en dat hiervoor iedereen zijn steentje moet bijdragen. Langs de andere kant ben ik wel van mening dat men misschien eerst al het mogelijke moet doen op de andere gebieden voor men begint te besparen binnen het onderwijs. Het is namelijk de start van van de toekomst.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141020_01330986
( http:De Standaard, maandag 20/10/2014
)

c*arlotte.meeus
20th October 2014, 09:38
Net zoals Matthias al aanhaalde is het een feit dat er moet bespaard worden. We zitten in een financiële crisis waar we uit moeten zien te geraken. Maar is het besparen binnen het onderwijs wel zo'n goed idee?
Ik begrijp dat er besparingsplannen doorgevoerd moet worden in deze financiële crisis, maar persoonlijk denk ik niet dat dit een goed idee is, we zullen onze put net dieper gaan graven dan hij al is. Het zal op lange termijn heel wat gevolgen met zich meebrengen, waar we niet op voorbereid zullen zijn. Besparen op onderwijs betekent immers dat de kwaliteit van het onderwijs sterk zal dalen. Dus ook dat we minder goede opgeleide studenten zullen creëren. Een goede opleiding is in deze periode toch ook van cruciaal belang? De nieuwe generatie is immers onze toekomst !
Bovendien zullen gezinnen die zich in een financieel moeilijke situatie bevinden, dit niet meer kunnen betalen. Dit kan als gevolg hebben dat de stap naar het hoger onderwijs voor deze studenten misschien wel groter wordt en daarom gaan ze misschien wel opteren om te gaan werken. Terwijl iedereen toch een gelijke kans verdient? Men moet toch iemand beoordelen op basis van zijn/haar kwaliteiten en niet op basis van zijn/haar financiële toestand.
Anderzijds is het zo dat België zijn inschrijvingsgeld het laagst is van alle EU-landen, dus eigenlijk is het niet meer dan logisch dat het inschrijvingsgeld de lucht in gaat.
Toch ben ik het eens met Matthias, dat men eerst al het mogelijke moet doen om op andere gebieden te besparen voor men begint te besparen binnen het onderwijs.