PDA

Bekijk de volledige versie : Hogescholen dreigen om aantal studenten te weigeren


Lynze.M∗esters
15th October 2014, 19:26
Hogescholen dreigen om aantal studenten te weigeren

Als er op ons bespaard wordt, moeten we aan kwaliteit inboeten. Of de deuren dichtdoen voor sommige studenten.’ Krasse taal van de hogescholen die hun studentenaantal zien stijgen terwijl hun middelen slinken.
Een groei van 3 procent zou voor de hogescholen goed nieuws moeten zijn, maar toch veroorzaakt de stijging van 17.000 studenten de jongste 5 jaar een wrange nasmaak omdat ze ook hun middelen zien afkalven. Per student ontvangen ze nu 1.500 euro minder per jaar dan in 2008. En gelet op de besparingsplannen van de Vlaamse regering gaat er nog een hap uit.

Door de aanhoudende besparingen glijden we af naar ‘Oost-Europese toestanden’ vreest Marc Vandewalle, de secretaris-generaal van de Vlaamse Hogescholenraad (Vlhora).

De hogescholen vinden nochtans dat ze prima resultaten kunnen voorleggen wat de arbeidskansen van hun afgestudeerden betreft. Professionele bachelors vinden het snelst werk van iedereen: 96 procent van hen heeft binnen het jaar vast werk. Bovendien vullen ze vacatures in van knelpuntberoepen (waarvoor er een tekort aan kandidaten bestaat) en van de technisch-wetenschappelijke beroepen.

‘Als we het met nog minder middelen moeten doen, zal ofwel de kwaliteit van de opleidingen in het gedrang komen, ofwel moeten we de deur dichtdoen en het aantal studenten beperken’, zegt Toon Martens, de voorzitter van de Vlhora.

De hogescholen vinden dat door de bezuinigingen een verhoging van het studiegeld ‘onvermijdelijk’ is, al blijven ze er geen voorstander van. ‘Het is kiezen tussen de pest en de cholera’, zegt Martens. ‘Maar hoger studiegeld is in deze context de beste optie voor de studenten.’

Mening: De hogescholen die studenten gaan weigeren vind ik absoluut geen goede zaak. Ik vind da elke student evenveel kans moet krijgen om te studeren. Als dit het gevolg heeft dat het studiegeld stijgt, zal dat voor sommige studenten ook een reden zijn om niet te studeren. Het is dus een moeilijke keuze tussen deze 2 zaken. Geen van beide zijn goed, maar misschien wel onvermijdelijk door besparingen.