PDA

Bekijk de volledige versie : Langer werken is de nieuwe norm


Magalie O*stvogels
11th October 2014, 14:11
De regering maakt werk van een grondige pensioenhervorming. De leidraad zijn de voorstellen van de Commissie Pensioenhervorming.

Het kwam als een verrassing: een verhoging van de wettelijke pensioenleeftijd. Wie nu 55 jaar of jonger is, zal langer moeten werken. De pensioenleeftijd wordt in 2025 verhoogd naar 66 jaar. In 2030 komt daar nog een extra jaar bovenop, tot 67 jaar.

De gevolgen van het regeerakkoord voor uw werk:
Brutoloon wordt niet geïndexeerd.
Nettoloon stijgt door hoger kostenforfait.
Meer tijdskrediet voor wie voor zieken of kinderen zorgt.
Meer overuren in de horeca mogelijk.
Studenten kunnen soepeler werken tegen voordeeltarief.
Strengere voorwaarden voor wachtuitkeringen van jongere werklozen.

Dan maar vervroegd met pensioen? Ook dat wordt moeilijker. De regering-Di Rupo verstrengde de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden al voor 2015 en 2016, de regering-Michel gaat op dat elan verder. De loopbaanvoorwaarde stijgt naar 41 jaar in 2017 en 42 jaar in 2019. De minimumleeftijd wordt opgetrokken naar 62,5 jaar in 2017 en 63 jaar in 2018. Ook mensen met veel jaren op de teller zullen langer moeten werken. Om in 2019 op 60 jaar met pensioen te kunnen moet men een loopbaan van 44 jaar hebben. Pensioen op 61 jaar kan dan met een carrière van 43 jaar.

Langer werken in de bouwsector of een ander zwaar beroep is niet vanzelfsprekend. Maar voor hen komen specifieke maatregelen met voordeliger loopbaanvoorwaarden voor het (vervroegd) pensioen en de pensioenberekening. De zware beroepen zullen worden opgelijst.

Om te vermijden dat mensen die kort voor hun pensioen staan door de hervorming plots nog veel langer moeten werken, komt er een overgangsregeling. Wie 58 jaar is in 2016 zal door de hervorming maximaal 2 jaar langer moeten werken dan volgens de bestaande regels het geval zou zijn. Wie 59 jaar is, zal één jaar extra moeten presteren.

U moet niet alleen langer werken, u moet voldoende werken. De periodes van inactiviteit die gelijkgesteld worden met gewerkte periodes voor de pensioenberekening zullen tegen het licht gehouden worden. Ziekte, invaliditeit, arbeidsongeschiktheid of -ongeval, beroepsziekte en moederschapsrust blijven wel volledig gelijkgesteld blijven.

De pensioenen worden hervormd om beter aan te sluiten bij de huidige samenlevingsvormen.

De pensioenbonus wordt vanaf 2015 afgeschaft. Dat is een beloning voor wie blijft werken, ook al zou hij met (vervroegd) pensioen kunnen. Het systeem blijft wel voor wie al een bonus aan het opbouwen is.

Het overlevingspensioen - voor de langstlevende partner - werd al grondig hervormd en daar gaat de regering-Michel mee door. Vanaf 2025 wordt de minimumleeftijd opgetrokken naar 55 jaar, met één jaar per kalenderjaar.
brutoloon stijgt niet, nettoloon wel
Brutoloon stijgt niet, nettoloon wel.

De stijging is zowel goed als slecht nieuws voor uw loon. Door de indexsprong loopt u een hoger loon mis, maar dankzij een verhoging van het kostenforfait houdt u netto meer over.

De pensioenen worden aangepast aan de maatschappelijke evolutie. Het gezinstarief wordt geleidelijk afgeschaft. Gehuwden en wettelijk samenwonenden worden gelijkgeschakeld. Een pensioensplit voor hen wordt onderzocht.

Ook aan de pensioenberekeningwordt gesleuteld. De regering zal tijdens deze legislatuur de omschakeling naar een puntensysteem uitwerken, wat uiterlijk in 2030 in werking moet treden. Voor de ambtenarenpensioenen komen specifieke aanpassingen.

Bron: De Tijd, Langer werken is de nieuwe norm, 11/10/'14, http://www.tijd.be/detail.art?a=9555155&n=3136&ckc=1

Eigen mening:
Naar mijn persoonlijke mening is de grootschalige pensioenhervorming geen grote verrassing. De overheid wil op zo veel mogelijk niveaus en zo snel mogelijk besparen. Ik vind het niet correct dat mensen jongeren dan 55 jaar allemaal langer zullen moeten werken. Voor de jongere generatie is dit nog anders omdat zij niet beter zullen weten, maar voor de mensen die nu al van middelbare leeftijd zijn vind ik het oneerlijk tegenover hun 'voorgangers'. Wel vind ik het goed dat men voor een overgangsregeling kiest voor de werknemers ouder dan 58 jaar. Zij kunnen op deze manier nog wel genieten van de voordelen van de 'generatie voor hen'. Maar wat met de mensen die iets jonger zijn? Worden zij dan zomaar aan de kant geschoven? Akkoord dat de overheid ergens de grens moet leggen, maar naar mijn mening zouden we tot een compromis moeten kunnen komen.