Inloggen

Bekijk de volledige versie : Doek valt definitief over tijdschrift Klasse


Kevin.V*nRillaer
11th October 2014, 12:00
Doek valt definitief over tijdschrift Klasse


Vanaf 1 januari zullen de tijdschriften Klasse, Klasse voor Ouders, Maks! en Yeti niet meer verschijnen. Dat is een direct gevolg van de zware bezuinigingen die de nieuwe Vlaamse regering aan de redactie van Klasse oplegt.

Eerder raakte bekend dat er sprake van was om het blad nog slechts vier keer per jaar te laten verschijnen. ‘Ik denk nu aan een scenario om de editie voor de ouders en die voor de leerkrachten nog vier keer per jaar te laten drukken, op de belangrijkste momenten van het schooljaar’, verklaarde Crevits donderdag in het Vlaams Parlement, na een vraag van Caroline Gennez (SP.A).

Ook werd geopperd om het blad integraal digitaal te maken. Op die manier wilde minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) een besparing doorvoeren en 1,8 miljoen euro aan drukkosten vermijden. Daartegen rees dan weer verzet omdat de toegang tot internet voor sommige ouders niet vanzelfsprekend is.

De realiteit blijkt nu echter nog harder. Klasse verdwijnt gewoon volledig. Rond de kerstvakantie zullen alle geabonneerde scholen de laatste nummers van de jongerenbladen Maks! en Yeti in de bus krijgen. Daarna valt onherroepelijk het doek over de rechtstreekse communicatie van de overheid met de leerlingen. Ook het laagdrempelige magazine Klasse voor Ouders en het vakblad Klasse voor Leraren verdwijnen.

Ook al liet Vlaams CD&V-minister van Onderwijs Hilde Crevits donderdag in het Vlaams parlement de optie nog open, met een print- en verzendingsbudget dat herleid wordt tot 'nul', is het voor de redactie onmogelijk om het blad nog in leven te houden. Met het schrappen van het budget van 1,84 miljoen euro voor de magazines, verliest Klasse immers de noodzakelijke advertentie-inkomsten waarmee websites, de Leerlingenkaart en de Lerarenkaart onderhouden worden.

'Besparing die geen besparing is'

De klap bij de redactie van Klasse komt in elk geval hard aan. 'We hebben de voorbije weken vruchteloos geprobeerd om tot een ernstig overleg te komen. Zonder resultaat', klinkt het bij de redactie. Volgens hoofdredacteur Peter Lesaffer gaat het 'om een besparing die op langere termijn eigenlijk geen besparing is'.

'Wat is het alternatief? Vanuit de overheid nieuwe communicatie-initiatieven opstarten? Die kosten allemaal een veelvoud van wat Klasse nu kost. Zo is bijvoorbeeld één brief aan alle leraren duurder dan de druk en verzending van één Klasse voor Leraren: 0,68 euro. Bovendien is communicatie binnen onderwijs meer dan ooit nodig, met een onderwijslandschap dat in voortdurende verandering is', klinkt het.

De redactie denkt nu na over digitale toekomstmogelijkheden. 'Of dat in de vorm van een digitaal magazine of enkel in de vorm van een website is, moet nog worden uitgeklaard', zegt Lesaffer.

Bij Klasse werken momenteel 35 mensen, die ook instaan voor de leraren- en leerlingenkaart. Zij blijven voorlopig allemaal aan het werk, geeft Lesaffer aan.

Bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20141010_01313459
Datum: 10/10/2014

Eigen mening: De een zal het al wat spijtiger vinden dan de ander dat het onderwijstijdschrift Klasse compleet wordt opgedoekt. Uit mijn ervaring keken de leerlingen in de school nooit echt uit naar de nieuwe Maks en werd deze ook amper gelezen, maar ik weet nog goed dat mijn ouders het tijdschrift Klasse wel altijd wisten te appreciëren. Ik denk echter wel dat het belangrijk is om deze vorm van communicatie tussen de overheid en de leerkrachten te behouden. Een tijdschrift zoals Klasse is natuurlijk een makkelijke vorm van communicatie. Natuurlijk, als er moet bespaard worden op drukkosten, lijkt het me logisch dat het tijdschrift digitaal wordt uitgegeven. Ik begrijp niet waarom ze deze beslissing nog niet gemaakt hebben.