PDA

Bekijk de volledige versie : Postjes zijn nog niet verdeeld, voorzitters onderhandelen vanavond verder


Jill.V*rstrepen
9th October 2014, 20:19
De partijvoorzitters van de federale coalitie hebben tot vanmorgen samengezeten om de bevoegdheden en ministerportefeuilles te verdelen, maar zijn om 8.30 uur uit elkaar gegaan zonder resultaat. Vanavond, na afloop van de partijcongressen, wordt er verder onderhandeld, meldt Radio 1.

De partijvoorzitters van de nieuwe federale regering zaten al sinds gisterenmiddag rond de tafel om de formatienota een laatste keer te overlopen. 's Avonds trokken ze zich terug in het partijbureau van de MR om de bevoegdheden en ministerportefeuilles te verdelen. Dat blijkt een moeilijke bevalling, want vanochtend gingen ze zonder resultaat uit elkaar.

Welke bevoegdheden bij welke partij terechtkomen, is dus nog niet beslist. Dat betekent dat de partijcongressen het regeerakkoord vandaag volledig zullen moeten beoordelen op de inhoud.

Dat Charles Michel (MR) premier wordt, werd eergisteren al bekendgemaakt. Zijn regering zal 14 ministers tellen waarvan 7 Nederlandstalige en 7 Franstalige, inclusief Michel zelf. Aan Vlaamse zijde zijn de grootste kanshebbers Jan Jambon, Johan Van Overtveldt en Theo Francken (N-VA), Kris Peeters en Koen Geens (CD&V), Alexander De Croo en Maggie De Block (Open Vld).

Tegen zaterdagvoormiddag zal de verdeling moeten rond zijn. Dan leggen de ministers de eed af bij de koning.

"Onuitgegeven formule"

Geen van de voorzitters wou vanochtend veel commentaar kwijt. Enkel N-VA-voorzitter De Wever reageerde kort: "We zijn ermee bezig, we zullen vanavond wel verder zien", klonk het. "De casting stelt ons voor problemen omdat we in een onuitgegeven formule zitten, met slechts één Franstalige partij", voegde hij daaraan toe op de Franstalige radiozender Bel RTL.

De Wever zei nog "geen enkel probleem te hebben met een Franstalige premier" zolang het iemand is "die keuzes maakt en die durft". Ambities voor het premierschap moest de N-VA-voorzitter laten varen omdat het idee moeilijk lag bij de Franstalige liberalen. "We moesten met een basisakkoord vertrouwen creëren."

De Wever verzekerde dat hij niet vanuit Antwerpen "de schoonmoeder" van de regering zal worden. "Ik moei me niet met het werk van anderen, en men stuurt toch mensen in wie men vertrouwen heeft".

Communautair

De Wever bevestigde tenslotte dat de centrumrechtse coalitie zich focust op sociaaleconomische en niet op communautaire zaken. "Het is bizar dat de Franstaligen zoveel over het communautaire praten", zei de N-VA-voorzitter op Bel RTL. Als deze coalitie na de verkiezingen van 2019 kan voortdoen, is er ook geen reden om te praten over het institutionele. "Daarentegen, indien men ons dwingt om een coalitie met PS te maken, dan komt het communautaire terug op tafel", beloofde hij.

Ook Kamerlid Jan Jambon richtte in het VRT-radioprogramma 'De Ochtend' al even de blik op 2019. "Wanneer je structurele hervormingen in dit land doet, dan moet je dat ook communautair bezegelen." Zoniet bestaat volgens hem het risico dat "alles wat we nu doen met één pennentrek, één wetswijziging van tafel wordt geveegd als bij de volgende legislatuur de PS weer daar is. Wij willen ons daartegen verzekeren. Onze verzekering is die bevoegdheden naar een lager niveau te brengen."

Het beruchte artikel 195 staat volgens Jambon niet met zoveel woorden in het regeerakkoord, maar dat moet ook pas op het einde van deze legislatuur vastgelegd worden. "Waar we het over eens zijn, is dat het volgende parlement de wil van de kiezer moet kunnen uitoefenen. Als de verkiezingen in een communautaire sfeer verlopen, dan moet de wil van de kiezer daarna ook kunnen ingewilligd worden."

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/17781/Regeringsvorming/article/detail/2080585/2014/10/09/Postjes-zijn-nog-niet-verdeeld-voorzitters-onderhandelen-vanavond-verder.dhtml

Datum: 09/10/2014

Eigen mening:
Na maandenlange gesprekken waarbij de vier partijen hun eigen standpunten verdedigd hebben is er eindelijk een regeerakkoord. Nu dit akkoord er is begint de stoelendans van de postjes. Ik vind dat ze de bekwaamste mensen op de juiste postjes moeten zetten. Bijvoorbeeld Maggie De Block is van opleiding dokteres dus haar zouden ze dan volksgezondheid kunnen toewijzen, voor financiën iemand die uit de financiële wereld komt enzovoort. Bepaalde voorkennis in de dossiers is toch een stap vooruit tegenover dat men onwetend is en zich maanden moet inwerken.