Inloggen

Bekijk de volledige versie : Schip met Belgisch radioactief afval op drift


maurane.v*ndoninck
8th October 2014, 13:55
Schip met Belgisch radioactief afval op drift
Een schip met radioactief afval afkomstig uit België is vannacht op drift geslagen voor de kust van Schotland. Dat melden verschillende Britse media en wordt bevestigd door de Belgische kernwaakhond FANC. Intussen is het schip tot in de haven van Cromarty gesleept.

In het Deense schip Parida brak omstreeks 7 uur gisterenavond een brand uit, waarop de motoren van het schip automatisch uitvielen. Eens de brand onder controle was, kreeg de bemanning de motoren echter niet meer aan de praat. De 15 mensen aan boord moesten daarop per helicopter geëvacueerd worden door de Britse luchtmacht, waarna het schip op drift sloeg voor de kust van Aberdeen.

Schip op drift
Het schip van goed 100 meter lang dobberde urenlang rond op zee. Het anker werd uitgeworpen, maar dat hielp in eerste instantie niet. De Parida dreigde zelfs even tegen het olieplatform 'Beatrice' bij Moray Firth te botsen. Daarom moest ook daar al het personeel, 52 mensen, geëvacueerd worden. Uiteindelijk kon een sleepboot van de kustwacht het schip op sleeptouw nemen rond middernacht. Het ligt nu in de haven van Cromarty.

"Geen gevaar voor de volksgezondheid"
De Parida vervoerde gecementeerd radioactief afval vanuit Dounreay in Schotland naar België. Het gaat om middelactief, langlevend afval dat in de jaren 90 naar Schotland werd gestuurd om te laten cementeren. Nu wordt het teruggebracht. De Parida was op weg naar de haven van Antwerpen.

De Belgische nucleaire waakhond FANC is op de hoogte van het incident. "In Schotland zal nu onderzocht worden hoe zwaar de schade is aan het schip. Misschien kan het binnenkort doorvaren naar ons land, maar dat is nog niet zeker", zegt woordvoerster Nele Scheerlinck. Volgens het FANC was er geen gevaar voor de volksgezondheid. "Het gaat om gecementeerd afval, dat dus verpakt is in dikke containers. Ook al zouden de containers in zee belanden, dan nog is er geen echt risico. Al willen we dit natuurlijk absoluut vermijden, want dat het afval ophalen, zou een dure en complexe bergingsoperatie vergen."

Bron: www.demorgen.be, 8/10/2014

Mening: Het is jammer dat dit moest gebeuren. Gelukkig is er geen radioactief afval in de zee beland en is er dus geen sprake van een natuurramp. Dat de motor na de brand niet meer aan de praat geraakte, konden de bemanningsleden niets aan doen. Dat dit gebeurde vind ik gewoon een jammer ongeval.