PDA

Bekijk de volledige versie : Jarige Poetin treedt in de voetsporen van Hercules


Hendrik.S*uvillers
7th October 2014, 23:01
Vladimir Poetin viert vandaag zijn 62e verjaardag. Bij wijze van eerbetoon liep gisteravond een tentoonstelling in Moskou waarbij de Russische president in verschillende heroïsche poses als niemand minder dan de mythische held Hercules werd afgebeeld.
De tentoonstelling liep slechts één avond in een kleine kunstgalerij in Moskou. Organisator was Mikhail Antonov, een student politieke wetenschappen aan de universiteit van Moskou en fervent aanhanger van Poetin.

Voor Antonov is het duidelijk: Poetin is een held. Daarom nodigde hij verschillende kunstenaars uit om de president van Rusland op schilderijen te vereeuwigen. Grote voorbeeld voor het kunstproject was Hercules en meer bepaald de 12 werken die de held volgens de Griekse mythologie heeft uitgevoerd.

Dit resulteerde in een reeks afbeeldingen waarbij Poetin net als Hercules "heroïsche" daden stelt. Telkens verwijzen die naar hedendaagse problemen die Poetin de voorbije jaren op zijn bord heeft gekregen.

De Hydra van Lerna
In navolging van Hercules die de leeuw van Nemea een kopje kleiner maakte, toont één van de werken hoe Poetin een bebaarde man met een bommengordel wurgt, een verwijzing naar zijn aanpak van terrorisme.

De reeks schilderijen eindigt met Poetin die net als Hercules de driekoppige hellehond Cerberus verslaat, een allegorie op de strijd die de president voert tegen de "unipolaire wereld" geleid door de VS.

Eén van de meest tot de verbeelding sprekende afbeeldingen is die van een gespierde Poetin die zijn schild opheft in de richting van de Hydra van Lerna, de veelkoppige slang die Hercules bij Argos overwon. Dat werk hint op de economische sancties die het Westen recent tegen Rusland heeft ingesteld.

Andere werken van Poetin-als-Hercules verwijzen naar het gascontract dat Rusland met China afsloot, de geplande aankoop van Franse oorlogsbodems en het staakt-het-vuren in het oosten van Oekraïne dat in Minsk werd onderhandeld.

"Wij tonen een ander beeld van Poetin omdat de westerse media hem voortdurend bekritiseren", legt Antonov uit. "Ook onze eigen media doen dat af en toe. Hier zien we hem heroïsche daden stellen. De interpretatie van wat hij doet, is niet absoluut."

Bron: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/kunsten/141007-vladimir-poetin-verjaardag

Mening: Propaganda. Dat is wat dit is. Deze tentoonstelling heeft maar één doel en dat is zorgen voor de persoonsverheerlijking van de Russische president Vladimir Poetin. Dit is een goed voorbeeld van hoe in Rusland, macht wordt misbruikt om bijvoorbeeld kunst te beïnvloeden. Dit is iets wat wij in onze westerse democratie zelden tegenkomen. Kunst wordt bij ons niet gebruikt om de personencultus rond iemand, te vergroten. Ik stel me dan ook de vraag of Rusland een echte democratie is (want officieel is ze dat). Ik vind dit eerder een dictatoriaal trekje.