PDA

Bekijk de volledige versie : Geboren leiders bestaan niet


lotte h*nnes
7th October 2014, 21:19
Geboren leiders bestaan niet

Dagelijks wordt in tientallen vacatures gevraagd naar 'geboren leiders'. Maar bestaan die wel? Een nieuwe Amerikaanse studie ondersteunt het idee dat leiders gemaakt worden, en niet geboren. Het ontwikkelen van leiderschap volgt een specifiek patroon, aldus de wetenschappers van de universiteit van Illinois.

De lessen zijn gebaseerd op drie pijlers, die de wetenschappers samenvatten als 'ready, willing and able'

Volgens professoren Kari Keating, David Rosch en Lisa Burgoon van de universiteit van Illinois toonde eerder onderzoek al aan dat leiderschap slechts voor 30 procent in de genen zit. De andere 70 procent is het resultaat van levenslessen en ervaringen. Op basis van deze percentages werkten de professoren een efficiënte methode uit om leiderschap te ontwikkelen. Ze beschreven hun bevindingen in het vakblad Journal of Leadership Education.

De lessen zijn gebaseerd op drie pijlers, die de wetenschappers samenvatten als 'ready, willing and able'. In een eerste fase worden de studenten klaargestoomd om te leren hoe ze een leider kunnen worden, daarna wordt gewerkt aan de bereidheid om de nodige vaardigheden aan te leren, waardoor ze ten slotte in staat zijn te leiden.

15 weken
"Studenten die aan onze initiatie deelnamen, meldden na amper 15 weken een aanzienlijke vooruitgang", zegt professor Kari Keating. "Hun zelfstandigheid, vertrouwen, vaardigheden en motivatie om te leiden waren merkbaar verbeterd."







Volgens onze definitie is een leider een persoon die een team beïnvloedt en op weg zet naar een gemeenschappelijk doel
Lisa Burgoon, professor
Een dergelijke vooruitgang is niet merkbaar bij studenten die met een lage dosis zelfvertrouwen in het programma stappen. Zij doorlopen het hele proces niet in 15 weken, maar boeken vooral succes in de eerste fase.

"Als het om leiderschap gaat, denken mensen vaak aan mannen die belust zijn op macht", zegt professor Lisa Burgoon. "Wie groot, welbespraakt en goed geschoold is, is in de ogen van anderen vaak een geboren leider. Maar er komt meer kijken bij leiderschap. Volgens onze definitie is een leider een persoon die een team beïnvloedt en op weg zet naar een gemeenschappelijk doel. Dat kan via interacties, relaties, communicatie, de manier waarop je dankbaarheid toont, en nog veel meer."

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/2078513/2014/10/07/Geboren-leiders-bestaan-niet.dhtml

Mening: Je wordt niet geboren als een leider, zoveel is duidelijk. Zelfvertrouwen, ervaring, openstaan voor leiderschap, dit zijn allemaal kenmerken die het maken tot het leider zijn iets gemakkelijker maken. Dergelijke mensen hebben we nodig in onze maatschappij, er moeten mensen zijn die anderen kunnen sturen. Studenten die in het eerste jaar hogeschool zitten, moeten zich geen zorgen maken omtrent het leider zijn. Tijdens je studiecarrière zal je genoeg ervaring opdoen om in onze maatschappij ook een leider te kunnen zijn.