PDA

Bekijk de volledige versie : Iedereen moet langer werken, maar wat betekent dit voor u?


Melissa V*n Tendeloo
7th October 2014, 20:09
[SIZE=4]Iedereen moet langer werken, maar wat betekent dit voor u?[/SIZE]

De onderhandelaars voor de nieuwe federale regering hebben onverwacht beslist om de pensioenleeftijd tegen 2030 op te trekken tot 67 jaar. We schetsen de gevolgen voor u aan de hand van drie vragen.

Wat betekent dit concreet?
De verhoging van de pensioenleeftijd verloopt stapsgewijs. Tot 2024 verandert er niets en blijft de wettelijke pensioenleeftijd 65 jaar. In 2025 wordt die leeftijd verhoogd van 65 naar 66 jaar. Vijf jaar later wordt dit dan 67 jaar.

Voor het vervroegd pensioen bouwen de federale onderhandelaars voort op de hervormingen die de regering-Di Rupo in gang zette. Wie vandaag 61 is en een loopbaan van 39 jaar achter de rug heeft, kan met vervroegd pensioen. Tegen 2016 kan dat pas op 62 jaar en na een loopbaan van 40 jaar. De onderhandelaars willen dat tegen 2018 optrekken tot 63 jaar of na een loopbaan van 42 jaar.

Bij brugpensioen na collectief ontslag wordt de leeftijd geleidelijk opgetrokken. Nu kunnen ontslagen werknemers nog op 53 jaar met brugpensioen. Het normale brugpensioen, waarbij mensen afhankelijk van hun collectieve arbeidsovereenkomst op 58 of 60 jaar met brugpensioen kunnen, dooft uit.

Er komen wel enkele overgangsmaatregelen voor wie nu nog vroeger met pensioen kon. Als u in 2016 58 jaar oud bent, zal u maximaal nog twee jaar extra moeten werken. Bent u 59 jaar in 2016, dan moet u nog maximaal één jaar langer werken dan nu het geval is.

Wat staat er nog in het pensioenakkoord?
- Voor de politie komt er een specifieke regeling, die samen met de vakbonden wordt uitgewerkt.

- Wie tijdskrediet wil opnemen voor palliatieve zorg of om voor een ziek familielid te zorgen, krijgt de mogelijkheid om een jaar extra op te nemen. Tijdskrediet zonder motivering, zoals om op wereldreis te gaan, telt niet langer mee voor het pensioen.

- Voortaan mogen 65-jarigen en wie met vervroegd pensioen is na een loopbaan van 45 jaar onbeperkt bijverdienen.

- Het aanvullend pensioen wordt uitgebreid.

Hoe zit dat in het buitenland?
De onderhandelaars laten zich voor de verhoging van de pensioenleeftijd inspireren door Nederland en Duitsland. Beide landen laten de pensioengerechtigde leeftijd al geleidelijk aan stijgen. In Nederland verhoogt de pensioenleeftijd in 2019 van 65 naar 66, en van 66 naar 67 in 2023. Vanaf 2024 wordt de pensioenleeftijd gekoppeld aan de levensverwachting.

In Duitsland is de pensioenleeftijd al sinds 2012 aan het stijgen, om in 2029 op 67 jaar uit te komen. Er zijn wel uitzonderingen voor mensen met een lange carrière. Wie 63 jaar is en 45 jaar heeft gewerkt, krijgt een volwaardig pensioen.

Bron:
De morgen , 7/10/2014
http://www.demorgen.be/binnenland/iedereen-moet-langer-werken-maar-wat-betekent-dit-voor-u-a2078413/

Mening:
Dat we over het algemeen langer leven, kunnen we zeker als positief beschouwen. Maar dat we nu ook weer langer moeten gaan werken, beschouw ik niet als positief. In 2030 moeten we al 67 jaar zijn vooraleer we op pensioen kunnen. Wat wordt dit in 2050? Op 5 jaar tijd, wordt de pensioenleeftijd telkens met 1 jaar verhoogd. Als de cijfers door gaan zoals nu het geval is, werken we dan tot 71 jaar. Het lijkt wel alsof we in de toekomst zullen werken tot we dood neervallen, om het zo even ‘cru’ te zeggen. Dit is niet de toekomst die ik wil.