Inloggen

Bekijk de volledige versie : Hormonencel dreigt te verdwijnen door hervorming federale politie


Lien H*mels
6th October 2014, 08:13
[SIZE=3]Hormonencel dreigt te verdwijnen door hervorming federale politie[/SIZE]

Hormonencel dreigt te verdwijnen door hervorming federale politie Dopingvangst door de cel Hormonen Foto:
De afdeling hormonen bij de federale politie, opgericht in 1995 na de moord op veearts Karel Van Noppen, wordt hoogstwaarschijnlijk opgedoekt. 'Kennis die we jarenlang hebben opgebouwd en waar ze ons in het buitenland om benijden, wordt weggegooid', reageert hormonenmagistraat Francis Clarysse vandaag in De Standaard.

Nadat de strijd tegen hormonen een paar jaar geleden geen officiële prioriteit meer werd in het nationaal veiligheidsplan, zijn er nu ook vergevorderde plannen om de dienst hormonen bij de federale politie op te doeken. Nochtans is die cel de olie in de machine die vetmesters en dopingdealers moet aanpakken.

Een tiental politiemensen brengt eigen vaststellingen samen met die van onder meer het voedsel- en geneesmiddelenagentschap en de douane. Dat laat toe om op de hoogte te blijven van evoluties en grootschalige operaties op poten te zetten. Maar door een grondige hervorming bij de federale politie wordt de cel nu samengebracht met meer dan twintig andere fenomenen zoals kunstdiefstal en sektes, die zullen worden opgevolgd door een poule van tien politiemensen.

'Als de cel verdwijnt, gooien we jarenlange opgebouwde kennis weg', reageert nationaal hormonenmagistraat Francis Clarysse vandaag in De Standaard. 'In het buitenland benijden ze ons om de manier waarop we hormonen aanpakken. In internationale verdragen wordt onze manier van werken zelfs opgelegd. Omdat de materie vrij technisch, lijkt het mij zeer inefficiënt de cel op te doeken.'

'Dat zou ernstige gevolgen hebben voor de aanpak van hormonen, die echt speurwerk van de politie vraagt. Je kunt niet verwachten dat het voedselagentschap telefoons zou aftappen', aldus nog Clarysse.

bron: De Standaard, 6/10/2014, http://www.standaard.be/cnt/dmf20141005_01305282

mening: Het zou spijtig zijn als de besparingen ons zo'n kennis zou doen verliezen. Besparen en hervormen is nu net iets wat moet gebeuren, je leest en hoort het overal. Niemand kan er omheen. Dat er kostbare kennis in een goed werkend systeem verloren gaat is een spijtige zaak. Zolang deze cel niet nodig wordt geacht (ook al word ze wel degelijk gebruikt) kan men misschien spreken van een oplossing, maar wat gaan ze later doen als ze de hormonencel wel terug nodig hebben?