PDA

Bekijk de volledige versie : "België moet meer werk maken van inclusie van personen met een handicap"


F*nne.Baeken
4th October 2014, 12:49
"België moet meer werk maken van inclusie van personen met een handicap"

Het VN-Comité voor de Rechten van Personen met een Handicap is bezorgd om het tekort aan mogelijkheden voor inclusief onderwijs in België, de lange wachtlijsten voor ondersteuning en een tekort aan toegankelijkheid. Dat staat in de conclusies over België die het VN-Comité op 3 oktober uitbracht, zo meldt de burgerrechtenorganisatie GRIP. De organisatie vraagt dat België aan de slag gaat met de aanbevelingen van de VN en dat ons land een globaal plan voor inclusie opneemt in de beleidsnota's 2014-2019.

De conclusies kaderen in het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap (VRPH), dat bindend is en door het internationaal VN-Comité wordt opgevolgd. België diende midden 2011 een eerste verslag in over de uitvoering van het VRPH. Op 18 en 19 september werden vertegenwoordigers van België in Genève door het Comité bevraagd en datzelfde Comité publiceerde intussen haar bevindingen.

Het Comité maakt zich onder andere zorgen over het feit dat in België personen met een handicap nog veel te vaak doorverwezen worden naar aparte circuits zoals collectieve woonvoorzieningen, buitengewoon onderwijs, beschutte werkplaatsen. "De zorginstellingen worden al te vaak beschouwd als enige duurzame oplossing en er is niet voldoende informatie over de mogelijkheden om binnen de samenleving en de gemeenschap te blijven leven", luidt het. Voorts stelt het Comité dat personen met een handicap over te weinig keuzemogelijkheden beschikken voor een onafhankelijk leven, gezien het gebrek aan ondersteuning in de vorm van persoonlijke assistentie.

Ontoegankelijkheid
Een ander aandachtspunt is de ontoegankelijkheid en het Comité toont zich bezorgd over het ontbreken van een nationaal plan met duidelijke gekwantificeerde doelstellingen. Het gebrek aan toegankelijkheid wordt ook niet voldoende gezien als een probleem, zo staat in de bevindingen. Verder luidt het nog dat het systeem van buitengewoon onderwijs te vaak de optie blijft en dat slechts een laag aantal personen met een handicap tewerkgesteld is in de reguliere tewerkstelling.

Het VN-Comité pleit daarom in de bevindingen onder andere voor een actieplan voor mensen met een handicap op alle niveaus van het land. Dat plan moet de toegankelijkheid garanderen tot verschillende diensten en maatregelen die een autonoom leven mogelijk maken, en ervoor zorgen dat de huidige wachtlijsten verdwijnen.

Maatregelen nemen
Naar aanleiding van de conclusies roept GRIP alle overheden van het land op een dergelijk plan op te stellen, en het de komende jaren ook uit te voeren. "België zal bij de volgende evaluatie in 2019 moeten kunnen aantonen dat ze de juiste maatregelen neemt, dat personen met een handicap voldoende ondersteund worden om inclusief te leven, en dat het resultaat ook meer inclusie is", klinkt het.

Bron: De Morgen, 04/10/2014, http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/2075626/2014/10/04/Belgie-moet-meer-werk-maken-van-inclusie-van-personen-met-een-handicap.dhtml

Commentaar:
Ik denk dat het belangrijk is dat er goede maatregelen genomen worden. Wanneer er conclusies getrokken worden dat in België de inclusie van personen met een handicap niet goed genoeg is, moet hier dringend iets aan gedaan worden. Ik ben het er ook mee eens dat personen met een handicap gewoon mee zouden moeten kunnen draaien in onze samenleving. Sommigen kunnen dit ook, maar worden inderdaad al snel naar een beschutte werkplaats gestuurd. Ik ben het er dus mee eens dat er dringend een goed plan opgesteld moet worden om deze personen een goede ondersteuning te bieden om gewoon te kunnen meedraaien in onze maatschappij.