PDA

Bekijk de volledige versie : Ook Turks parlement zet licht op groen voor strijd tegen ISIS


Nele.D*ms
2nd October 2014, 20:58
Ook Turks parlement zet licht op groen voor strijd tegen ISIS



De Turkse regering mag in de strijd tegen terreurorganisaties zoals Islamitische Staat (ISIS) voortaan grondtroepen of andere militaire middelen naar Syrië en Irak sturen. Het parlement zette daarvoor donderdag in Ankara het licht op groen. De internationale coalitie tegen ISIS wordt daarmee steeds indrukwekkender. Eerder donderdag stemde ook het Deense parlement ermee in zeven F-16's naar Irak te sturen.

Het is nog niet duidelijk of, en zo ja wanneer, de Turkse islamitisch-conservatieve AKP-regering van de mogelijkheid zal gebruikmaken. Ze kreeg van het parlement immers het mandaat om zelf over het tijdstip, de duur en de omvang van militaire operaties in de buurlanden te beslissen. Kort voor de stemming in het parlement zei minister van Defensie Ismet Yilmaz volgens het persagentschap Anadolu dat er 'geen rekening moet worden gehouden met onmiddellijke stappen meteen na de goedkeuring'.

De zeven Deense gevechtsvliegtuigen zullen samen met onder meer de Belgische F-16's operen, en deelnemen aan de luchtaanvallen op doelwitten van ISIS. 'Het was een correcte beslissing, maar ook een moeilijke', zei premier Helle Throning-Schmidt na de stemming. De Deense straaljagers zullen enkel in het Iraakse luchtruim mogen opereren. Volgens defensieminister Nicolai Wammen zouden de vliegtuigen donderdag voor de middag al in de lucht hangen. Drie vliegtuigen zullen als back-up fungeren. Denemarken stuurt ook 120 soldaten om Iraakse en Koerdische grondtroepen te trainen.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben de VS en hun bondgenoten overigens opnieuw stellingen van ISIS rond de ingesloten Koerdische stad Kobane gebombardeerd. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten stuiten die bombardementen de opmars van ISIS echter niet. De Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft al gewaarschuwd voor een val van Kobane. Die zou de vredesgesprekken met Turkije in het gedrang brengen.

In de nacht van woensdag op donderdag hebben de VS en hun bondgenoten opnieuw stellingen van IS rond de ingesloten Koerdische stad Kobane gebombardeerd. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) stuiten die bombardementen de opmars van IS niet. De Koerdische leider Abdullah Öcalan heeft al gewaarschuwd voor een val van Kobane. Die zou de vredesgesprekken met Turkije in het gedrang brengen.


Bron
Het Nieuwsblad, donderdag 02 oktober 2014, 20u29

Mening
Ikzelf vind dit een goede zaak. ISIS is een wereldwijde bedreiging voor de godsdienstvrijheid, en de dingen waarmee zij de laatste maanden in de media komen zijn alles behalve positief. Ik ben ook wel van mening dat de beelden over de onthoofdingen beter niet verspreid waren, omdat dit uiteindelijk was wat zij met deze mensonwaardige praktijken wilden bereiken . Maar dus hoe meer landen een coalitie vormen om ISIS te bestrijden, hoe sneller deze praktijken kunnen aangepakt worden.