PDA

Bekijk de volledige versie : Studenten betogen in Brussel tegen verhoging inschrijvingsgeld.


Céline.V*nhooydonck
2nd October 2014, 16:59
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft donderdag een delegatie van de Vlaamse Vereniging voor Studenten (VVS) ontvangen op haar kabinet. De studenten overhandigden een open brief waarin ze nogmaals hun bezorgdheid uiten over het inschrijvingsgeld en de kwaliteit in het hoger onderwijs.
De VVS beschouwde het onderhoud met de minister als positief, al kregen hun 'klachten over de besparingen geen gehoor', aldus Bram Roelant, voorzitter van de VVS. 'De studenten zullen hun acties blijven verderzetten', te beginnen met de studentenmanifestatie die donderdagnamiddag in Brussel wordt gehouden.

Onderwijsminister Crevits is vertrouwd met de grieven van de studenten. Zij vrezen dat een hoger inschrijvingsgeld de toegang tot het hoger onderwijs zal bemoeilijken. Toch blijft de kans op een verhoging van het inschrijvingsgeld hoog want 'niet de studiegelden vormen een drempel voor de toegang tot het hoger onderwijs, wel de foute studieoriëntering', zegt Crevits. Hoe hoog dat inschrijvingsgeld nu zal liggen, gaf de CD&V-politica niet mee.

Ademruimte

De VVS is daarnaast bezorgd over de manier waarop de overheid en de instellingen op de kwaliteit in het hoger onderwijs toekijken. 'Universiteiten en hogescholen gebruiken de besparingswoede om de opleidingsvisitaties op te schorten. Ze zijn bang dat de rede op een gegeven moment terugkeert, en daarmee het besef dat besparen op kwaliteit geen goed idee is', stelt de koepelorganisatie van de studentenverenigingen in haar open brief. Crevits deelt die mening. 'In samenspraak met de universiteiten en hogescholen zijn we aan het bekijken hoe we het controlemechanisme soberder kunnen maken, zodat de instellingen weer meer ademruimte krijgen', aldus Crevits. Het gaat dan voornamelijk over administratieve ademruimte.

Tot slot maakte de minister nogmaals duidelijk dat de besparingen in het onderwijs hoe dan ook onvermijdelijk zijn. 'Heel het onderwijs zal 190 miljoen euro moeten besparen.' In Brussel stapten donderdagmiddag ongeveer 1.000 studenten op tegen de geplande besparingen in het hoger onderwijs.

bron: Studenten betogen in Brussel tegen verhoging inschrijvingsgeld., Nieuwsblad, 02/10/2014, internet (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20141002_01299569).

Mijn mening:

Studeren in het hoger onderwijs is geen verplichting en mag dat ook niet worden. Leerlingen uit de technische richtingen in het middelbaar zijn erop gericht om na hun opleiding naar de arbeidsmarkt te trekken. Maar deze leerlingen moeten na het middelbaar niet gaan werken, ook zij kunnen nog verder studeren.

Het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs wordt verdubbeld. Dit wil zeggen dat het inschrijvingsgeld een stukje hoger zal liggen dan de huidige 600 euro. Hierdoor kan er twijfel ontstaan bij ouders en leerlingen over de opleiding van hun kind, vooral na het technisch middelbaar. Ook wordt de stres naar de studenten verhoogd om elk jaar te slagen en zullen de ouders de studieprestaties van hun kind strenger opvolgen.

Door het verhogen van het inschrijvingsgeld wordt de kloof tussen arm en rijk meer zichtbaar. Ouders van gezinnen die in armoede leven gaan hun kind niet meer laten verder studeren, omdat ze het geld er niet voor hebben. Maar kunnen ouders die niet in armoede leven het inschrijvingsgeld ook nog betalen? Vaak telt zo een gezin ook meerdere familieleden. Om iedereen een gelijke kans te geven en om het financieel haalbaar te maken haken zo'n gezinnen af. Ik denk dat er hierdoor in de toekomst een grotere toeloop gaat zijn in het technisch onderwijs.
Het inschrijvingsgeld in België is laag ten opzichte van andere landen. Dit is ook wel zo, maar om dit nu plots in een keer te verhogen naar het bijna dubbele, dat is toch wel drastisch. Normaal staat een verhoging equivalent met verbetering van kwaliteit. Ik vind het jammer dat we meer moeten betalen voor onderwijs, waarvan de kwaliteit hetzelfde blijft. Hopelijk blijft het inschrijvingsgeld hetzelfde voor ons, zodat we alle kansen krijgen om een diploma te halen in het hoger onderwijs of universiteit.

c*arlotte.meeus
2nd October 2014, 18:20
Het verhogen van het inschrijvingsgeld voor hoger onderwijs is een dubbel gegeven, vind ik persoonlijk. Uiteraard moet er bespaard worden. We krijgen niet voor niets dagelijks te horen dat we in een financiële crisis zijn terecht gekomen. Maar moeten we daarom besparen op onze toekomst? Dit betwijfel ik.
Jongeren die jaarlijks afstuderen kunnen met nieuwe en verfrissende ideeën op de proppen komen. Moeten we de nieuwe generatie dan niet aanmoedigen om hun studies verder te zetten?
Bovendien heeft het zoals Céline al aanhaalde een negatief effect op de kloof tussen arm en rijk, die als maar groter wordt. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, zullen geen geld meer op tafel kunnen leggen om hun kinderen verder te laten studeren. Dit is toch een pijnlijk gegeven? Deze gezinnen zullen afhaken met als gevolg dat ook hun kind in de armoede zal terecht komen. Ze komen in een vicieuze cirkel terecht, waar ze niet meer uit zullen geraken. En is het niet dat we net naar gelijkheid streven? Dat iedereen dezelfde kansen moet krijgen? Moeten we niet beoordelen op basis van kwaliteit? Elk kind heeft zijn/haar kwaliteiten, dus elk kind verdient ook een kans op de voortzetting van zijn/haar studies.
Hopelijk zullen ze inzien dat een verhoging van het inschrijvingsgeld kan, maar dan wel beperkt. Zodat elk kind, arm of rijk, zijn/haar kwaliteiten kan tonen.