PDA

Bekijk de volledige versie : Belg verkiest goedkoop boven duurzaam


S*effi.Goetschalckx
2nd October 2014, 15:46
Fairtrade De Belg ligt niet wakker van fairtrade. Twee derde van de Belgen verkiest in de supermarkt goedkoop boven duurzaam. Voor 79 procent is de prijs het doorslaggevende criterium bij de aankoop van voedingsproducten.

Een studie in opdracht van Fairtrade Belgium laat zien dat Belgen niet echt wakker liggen van fairtrade en duurzaamheid. Bij de aankoop van voeding laten ze zich vooral leiden door de prijs. Voor 79 procent is dat het doorslaggevende criterium bij aankoop van voedingsproducten.

Terwijl de Belg volgens Fairtrade Belgium een eerlijkere vergoeding voor boeren wil, is voor maar liefst twee derde goedkoop beter dan duurzaam. Nochtans zegt 81 procent bewust te willen consumeren. In de praktijk blijkt dat dus niet neer te komen op duurzaam. Dat blijkt uit een enquête bij 1.000 Belgen die Fairtrade Belgium in september liet uitvoeren.


"Verontrustend"
De dominantie van prijs in het aankoopgedrag is een constante in de studieresultaten. Ruim de helft van de Belgen kiest voor de supermarkt of winkel die de scherpste prijzen verzekert (58 procent).

In het licht van de prijzenslag in onze supermarkten en winkels en de bijzonder negatieve gevolgen hiervan voor de boeren, zijn de resultaten van deze peiling verontrustend.

"In het licht van de prijzenslag in onze supermarkten en winkels en de bijzonder negatieve gevolgen hiervan voor de boeren, zowel bij ons als in het Zuiden, zijn de resultaten van deze peiling verontrustend", zegt Lily Deforce, algemeen directeur van Fairtrade Belgium, het blauwgroene keurmerk voor eerlijke handel. "Ze houden evenwel een sterk appel aan de voedingsindustrie in."

Fairtrade Belgium is niet verbaasd over de resultaten. "Ondanks het succes van een kwarteeuw Fairtrade in ons land blijft het aantal Belgen dat bewust koopt relatief laag. In die landen waar Fairtrade sterk gegroeid is, hebben supermarkten een zeer sterke leidende rol gespeeld."

Er moeten spelregels komen die de supermarkten en merken beschermen tegen zichzelf. Waarom geen fiscale stimulansen inbouwen die duurzame producten aantrekkelijker maken?

Verantwoordelijkheid
De Belg legt de verantwoordelijkheid voor meer duurzame voeding in de eerste plaats bij de overheid (63 procent), de supermarkten (62 procent) en de voedingsindustrie (54 procent) en dan pas bij zichzelf (49 procent). Ruim de helft (58 procent) vraagt de overheid strengere criteria op te leggen opdat voeding sowieso Fairtrade zou zijn. 70 procent van de consumenten zegt meer Fairtrade producten te willen kopen als deze niet duurder zijn en als er meer promoties aangeboden worden (65 procent).

Hiermee ontsnapt ook Fairtrade niet aan de logica van de markt. Ruim de helft van de consumenten wil meer Fairtrade producten kopen als deze gemakkelijker te vinden zijn of er meer informatie over is. Voor de Belgische consument zijn supermarkten en merken dus aan zet, maar volgens Fairtrade Belgium zitten die gevangen in een concurrentiestrijd met spelers die braderen met voedsel.

"Er moeten spelregels komen die de supermarkten en merken beschermen tegen zichzelf. Waarom geen fiscale stimulansen inbouwen die duurzame producten aantrekkelijker maken?", aldus Lily Deforce. "Daarnaast moeten we op een veel grotere schaal kunnen werken. Dat zal het gewicht van de kosten in de keten drukken waardoor we een sterker alternatief worden voor minder duurzame producten. Er is dus werk aan de winkel om de overheid en de hele keten bewuster te maken van de noodzaak om stap voor stap meer duurzaam voedsel zoals Fairtradeproducten in de winkelkarretjes te krijgen."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/997/Consument/article/detail/2073363/2014/10/02/Belg-verkiest-goedkoop-boven-duurzaam.dhtml

Mening: Het leven is vandaag de dag belachelijk duur. Ik snap dus perfect dat mensen naar de winkel gaan met het doel om zo goedkoop mogelijk inkopen te doen. Het is voor veel mensen al moeilijk genoeg om elke maand rond te komen omdat het leven al zo duur is. Als je dan ook nog eens Fairtrade producten moet kopen, die twee keer zo duur zijn, dan schiet er niets over van je maandloon. Als je nu naar bijvoorbeeld de Delhaize gaat, dan heb je een zak bij en die zak kost ongeveer €50. Als je dan ziet hoe bitter weinig je eigenlijk bij hebt, verschiet je ervan. Met die zak kom je nog geen week toe. Stel je eens voor hoeveel je dan kwijt bent indien je allemaal Fairtradeproducten koopt? Dit is niet betaalbaar. Waarom dure producten kopen als het ook goedkoop kan? De kostprijs van Fairtradeproducten is gewoon belachelijk duur (vandaar ook de naam Fairtrade maar jah ... ). We zien ook hier dat vandaag de dag de economie het moet afleggen tegen de ecologie. Het feit dat de economie vandaag de dag niet optimaal draait, heeft gezorgd voor een crisis die ook de gewone Belg in zijn/haar portemonnee voelt. Mensen willen dus zo weinig mogelijk geld uitgeven en dit gaat inderdaad ten koste van de ecologie/ de duurzaamheid.