PDA

Bekijk de volledige versie : Ook Toenemend Aantal Scholieren Met Kopzorgen


Loes.B*onen
1st October 2014, 11:23
Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) heeft in het schooljaar 2012-2013 voor in totaal 122.903 verschillende leerlingen een zorgvraag gekregen in verband met het psychosociaal functioneren van die leerling. De psychische en emotionele problemen waar steeds meer Belgen mee krijgen af te rekenen, doen zich dus ook al bij jongere schoolgangers voor.

De toename van het aantal mensen met psychische en emotionele problemen is een van de opvallendste resultaten van de Nationale Gezondheidsenquête die het WIV hield bijna 11.000 inwoners van 15 jaar en ouder.

Volgens het CLB ligt die evolutie geheel in lijn met de cijfers die het ter beschikking heeft over de leerlingen in het Vlaams onderwijs. De gegevens van het CLB hebben nochtans betrekking op een andere leeftijdscategorie: ze gelden voor leerlingen vanaf de kleuterklas tot en met het middelbaar.

Psychosociale problemen
In het schooljaar 2012-2013, de meest recente cijfers, kregen de centra zorgvragen voor in totaal 371.357 verschillende leerlingen in Vlaanderen (op een totaal van meer dan 1,1 miljoen). In ongeveer een op de drie gevallen, meer bepaald voor 122.903 leerlingen, had die zorgvraag in de eerste plaats te maken met psychosociale problemen. Het gaat dan doorgaans over de sociale of emotionele ontwikkeling van de leerling of over problemen thuis.

Het CLB kan evenwel niet meedelen of deze zorgvragen in de lift zitten. De CLB's beschikken pas sinds het schooljaar 2012-2013 een informaticasysteem om leerlingendossiers digitaal bij te houden.

Mening:
Dit artikel komt uit De Morgen van 30 september 2014. Het artikel gaat over de toenemende zorgvragen bij het CLB in verband met de toenemende stress van schoolgaande jongeren. Persoonlijk vind ik dat dit een belletje moet laten rinkelen, jongeren krijgen te veel druk opgelegd vanuit hun omgeving. Niet enkel op school moeten ze presteren, maar ook tijdens hun hobby's. Voetballende jongens moeten bijvoorbeeld elke training er zijn om het beste van hunzelf te geven en dan tijdens het weekend ook nog eens presteren zodat ze winnen. Deze druk komt dan zowel vanuit de trainers dan vanuit hun ouders die trots willen zijn omdat hun zoon gewonnen heeft en zelfs gescoord heeft. Jongeren krijgen veel te veel stress door al die druk die ze op hun schouders krijgen waardoor het CLB ook meer en meer zorgvragen gaan krijgen van stresserende jongeren.