PDA

Bekijk de volledige versie : "Mens medeverantwoordelijk voor hittegolven"


Jessica G*ens
30th September 2014, 18:22
"Mens medeverantwoordelijk voor hittegolven"

De door mensen veroorzaakte klimaatverandering kan hittegolven intensiveren. Dat blijkt uit een rapport in het 'Bulletin of the American Meteorological Society'. Een aantal wetenschappelijke teams had onder andere zestien verschillende extreme weers- en klimaatgebeurtenissen uit 2013 onderzocht, waaronder vijf hittegolven.
Menselijke activiteiten zoals het verbranden van kolen, olie en gas verhogen de frequentie en zwaarte van hittegolven duidelijk, aldus de Amerikaanse Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). Vijf van elkaar onafhankelijke onderzoeken hadden dit bij de hittegolf van 2013 in Australië aangetoond. Vorsers van de NOAA hadden meegewerkt aan het rapport.

Sinds 1984 is volgens de onderzoekers door menselijke invloed het aantal hittegolven in Australië verdrievoudigd. "De bewijzen zijn tamelijk indrukwekkend", zei mede-auteur Peter Stott van de Britse Meteorologische Dienst. "Het is moeilijk voorstelbaar dat we zonder klimaatverandering dergelijke temperaturen zouden halen". Het risico dat extreme hitte en extreme droogte in Australië samenvallen zal zeer waarschijnlijk tussen de periode 1861-1901 tot de periode 1993-2033 verzevenvoudigen, luidt het in het rapport.

Bij andere weertypes zoals droogte, felle regen en stormen is de menselijke invloed minder duidelijk aantoonbaar.

Europa
Ook in Europa werden meerdere klimaatgebeurtenissen onderzocht, waaronder de erg hete en droge zomer van 2013 in West-Europa. Daar heeft de door mensen veroorzaakte klimaatverandering -in combinatie met natuurlijke schommelingen in de temperatuur van het wateroppervlak in de Noord-Atlantische Oceaan- een grote rol gespeeld.

Voor de zware regenval in de lente van 2013 in de hogere stroomgebieden van de Donau en Elbe vonden de wetenschappers daarentegen geen bewijs van menselijke oorzaken. Ook orkaan Christian, die in oktober 2013 over Noord-Duitsland en Denemarken raasde, was zeer hevig en ongewoon, aldus de vorsers. Maar hij ligt binnen het bereik van de al decennialange waargenomen schommelingen bij stormen.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/2656/Global-Warming/article/detail/2071428/2014/09/30/Mens-medeverantwoordelijk-voor-hittegolven.dhtml 30/09/2014

Mening: Zoals er steeds wordt gezegd is het inderdaad de schuld van de mens dat ons klimaat zo hard veranderd. We proberen steeds oplossingen te zoeken én voor te stellen maar veel daden zijn er niet. Dit is ook logisch dit zal een eeuwig probleem blijven aangezien we altijd gebruik zullen maken van kolen, olie en gas. We kunnen het gebruik wel verminderen d.m.v. windmolens en groene energie maar dit gaat het grote probleem niet oplossen. Het is enkel een klein stapje in de goede richting. Om dit probleem echt aan te pakken zullen er denk ik maatregelen getroffen moeten worden die praktisch onmogelijk zijn zoals het minderen van automobilisten voor de uitstoot van CO2. Iedereen heeft wel eens een auto nodig want het openbaar verkeer kan je niet tot overal brengen.