Inloggen

Bekijk de volledige versie : Te veel water verboden op studentendoop


E*ien.Pelckmans
30th September 2014, 10:31
Te veel water verboden op studentendoop
Vandaag om 08:17 door ty

Mail
Print
Te veel water verboden op studentendoop
Verenigingen mogen hun schachten niet verplichten om bovenmatig veel alcohol te drinken. Foto: Wim Daneels
De Gentse studenten beloven het netjes te houden. Niet alleen alcohol, maar ook niet-alcoholische drank wordt aan banden gelegd.
Geen ontoelaatbare praktijken op de ontgroening van nieuwe studenten (‘schachten’) in Gent. De studentenverenigingen, de stad en de hogeronderwijs*instellingen hebben gisteren het doopdecreet 2014-2015 ondertekend. Een symbolische daad om de afspraken rond dopen wat meer zichtbaarheid te geven.

Het doopdecreet bevat een reeks afspraken en regels die moeten voorkomen dat de zaken uit de hand lopen. Zo is het verboden slachtafval, kadavers, bloed of gevaarlijke producten te gebruiken. Naaktloperij en ongewenste intimiteiten zijn uit den boze.

De doopmeesters moeten nuchter zijn. Niemand van de deelnemers kan verplicht worden bovenmatig veel alcohol tot zich te nemen. Nieuw dit jaar is dat schachten evenmin verplicht mogen worden excessief veel niet-alcoholische drank te nuttigen. Dat is het gevolg van een incident bij een doop in Luik vorig jaar, toen een studente na het drinken van een massa water in coma raakte.

Wie het decreet ondertekent en het niet naleeft, kan zijn erkenning en subsidies kwijtraken. Dit jaar onderschrijft voor het eerst ook een tiental niet-erkende verenigingen het decreet. ‘Zij tonen daarmee hun goede wil’, zegt Anneke Vanden Bulcke, studentenambtenaar van de stad Gent. ‘Zij willen niet vereenzelvigd worden met niet-erkende verenigingen die er een potje van maken.’

Draaiboek
De verenigingen zijn verplicht een draaiboek op te stellen met alle gegevens van de doop. De datum en contactpersoon worden voor het eerst aan de politie gemeld. In geval van klachten kan men snel traceren om welke vereniging het gaat.

De studenten hanteren al sinds 2007 een doopreglement. Het doopreglement werd in het academiejaar 2009-2010 omgezet in een doopdecreet, met een juridische basis. Dankzij het decreet is het aantal klachten over dopen de jongste jaren erg gedaald. Vorig jaar was er slechts één klacht en die ging over afval. Gent telt meer dan 140 studentenverenigingen. Er worden 80 tot 90 ontgroeningen verwacht.

Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20140930_01295240

Mijn commentaar :
Ik vind het een goede zaak dat er een reglementering komt, waardoor grote ongelukken en zelfs sterfgevallen vermeden kunnen worden. Als dat het uitgangspunt is van het doopdecreet, mag dit voor mij zelfs verplicht worden. Als ik terugblik op mijn doop aan de universiteit, is dit niet steeds met een glimlach. Aan de andere kant moet men niet overdrijven : wat verstaat men onder "Naaktloperij en ongewenste intimiteiten" ? Iedereen weet goed genoeg dat er opdrachten tussen zitten zoals een cocktailsaus maken van ketchup en mayonaise door de aparte ingrediënten op de naakte buik van een jongen en een meisje te smeren. Dus : OK , maar het mag ook weer niet te ver gaan. Onze maatschappij is al verzuurd genoeg!