Inloggen

Bekijk de volledige versie : Ook Wallonië wil einde aan onverdoofd slachten


WIELAND.ST*NKENS
29th September 2014, 22:34
Waals minister van Dierenwelzijn Carlo Di Antonio start overleg om een einde te maken aan het onverdoofd slachten van dieren. Daarnaast lanceert de Waalse cdH-minister een meldpunt voor klachten rond dierenmishandeling.

Enkele weken geleden kondigde de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts al aan dat er in 2015 een verbod komt om nog dieren onverdoofd te slachten op tijdelijke slachtvloeren. Hij verwijst daarvoor naar Europa. Onverdoofd slachten om religieuze redenen mag wel van Europa, maar enkel als het gebeurt in erkende slachthuizen. N-VA-minister Weyts kondigde overleg aan met de moslimgemeenschap.

Ook Waals minister Di Antonio plant zo’n overleg. Di Antonio lijkt wel een stap verder te willen gaan dan zijn Vlaamse ambtgenoot. Hij wil namelijk dat vanaf 2015 geen enkel dier nog onverdoofd geslacht wordt, los van de omstandigheden of de plaats van slachting. De cdH-minister wil zo snel als mogelijk tot een consensus komen over een oplossing 'die zowel de geloofsovertuiging van iedereen al het dierenwelzijn respecteert'.

Daarnaast maakte de cdH-minister maandag bekend dat er een onlinemeldpunt komt voor klachten rond dierenmishandeling. 'We moeten dierenverwaarlozing of -mishandeling scherp veroordelen', aldus Di Antonio. Er bestond al een gelijkaardig meldpunt bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Dat ontving vorig jaar 769 klachten over verwaarlozing of dierenmishandeling.


Opinie
Ik ben het hier zeker eens met de minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Ik vind dat dieren ook nog wel menselijk behandelt moeten worden. Ook de Waalse minister Di Antonio geef ik geen ongelijk in zijn idee dat er in 2015 geen dieren meer onverdoofd geslacht mogen worden. Natuurlijk moeten ze wel hun wet aanpassen zodat ze ook alle geloofsovertuigingen respecteren. Het is even belangrijk dat we ons als land aanpassen aan iedereen en de rest van de wereld. Alleen op die manier kunnen we tot vooruitgang komen. Dat ze een onlinemeldpunt hebben gemaakt om klachten in te dienen tegen dierenmishandeling is ook een goed initiatief al denk ik we dat dit erg zal gelijken op hun tegenhanger bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid. Hopelijk kunnen ze verandering brengen en in hun opzet slagen zodat het onverdoofd slachten van dieren een verplicht iets wordt.

Bron: De Standaard, 29/09/2014, http://www.standaard.be/cnt/dmf20140929_01294003