PDA

Bekijk de volledige versie : Rusland start strafonderzoek wegens ‘genocide’ in Oost-Oekraïne


WIELAND.ST*NKENS
29th September 2014, 21:17
Rusland heeft een strafonderzoek gestart wegens 'genocide' van Russischtalige bevolkingen in het oosten van Oekraïne. Het gebruik van zware wapens heeft er volgens Moskou het leven aan minstens 2.500 mensen gekost. Dat maakte woordvoerder Vladimir Markin van het Russische Onderzoekscomité bekend.

'Niet-geïdentificeerde personen binnen het politieke en militaire bestuur in Oekraïne, Oekraïense gewapende troepen, de Nationale Garde en de ‘Rechtse Sector’ (een ultranationalistische paramilitaire organisatie, nvdr) hebben bevelen gegeven tot de volledige vernietiging van Russischtalige burgers die zich bevinden op het grondgebied van de republieken Donetsk en Loehansk', zo deelde Markin mee.

Volgens Markin eisten het gebruik van zware wapens en de luchtmacht tijdens het conflict minstens 2.500 mensenlevens en raakten meer dan 500 burgerlijke gebouwen in Doentsk en Loehansk vernield. Het conflict tussen soldaten en rebellen sleept intussen al meer dan vijf maanden aan.

Het Russische Onderzoekscomité is het voornaamste orgaan dat strafonderzoeken voert in Rusland. Het heeft geen jurisdictie buiten het land.

Volgens de VN vielen bij het conflict in vijf maanden tijd meer dan 3.200 doden en sloegen meer dan 600.000 burgers op de vlucht. Het Oekraïense leger en de rebellen gebruiken zware wapens. Dat is ondanks een wapenstilstand ook de laatste dagen het geval.

Opinie
Dit artikel benadrukt weer de strijd tussen Oekraïne en Rusland. Dit conflict is al een hele tijd aan de gang en het is aan het escaleren. Het zou volgens mij beter zijn dat ze met elkaar praten dan de geweren te doen praten en de taal van het geweld te gebruiken. Natuurlijk is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan. Dit incident in Oekraïne is wel beangstigend voor de burgers van het land. Als blijkt dat al 600.000 burgers op de vlucht zijn geslagen is dat toch verontrustend en is er geen sfeer van veiligheid, maar eerder van gevaar en van constante alertheid. Dat er een heleboel niet geïdentificeerde personen zijn die zo'n bevelen kunnen geven snap ik niet dat deze ongeïdentificeerd zijn. Dit zal waarschijnlijk uit eigen bescherming zijn. De mensen die zo'n dingen kunnen zeggen, zouden zich beter bezighouden met het oplossen van het conflict op een menselijke manier. In tegenstelling tot bevelen te geven die onmenselijk zijn.


Bron: De Standaard, 29/09/2014, http://www.standaard.be/cnt/dmf20140929_01294018