PDA

Bekijk de volledige versie : Spaans eiland draait voor 100 procent op groene stroom


Shanice V*n Gorp
29th September 2014, 09:57
Spaans eiland draait voor 100 procent op groene stroom


dm Groene energie Het vergt heel wat fossiele brandstof om er te geraken - een commerciële vlucht, een propellervliegtuigje en een ferry - maar eens je het piepkleine Spaanse eilandje El Hierro hebt bereikt, is alle energie die je gebruikt 100 procent groen. Dat schrijft NPR.

Voor Columbus aan zijn ontdekkingstocht begon, gold het Canarische eiland El Hierro (bij ons ook bekend als Ferro) als het einde van de wereld. Nu is het eiland een voorbeeld voor de toekomst. El Hierro is immers het eerste eiland dat zelf instaat voor zijn energie, zonder ooit aangesloten te zijn geweest op het energienet. Er waren elk jaar 40.000 vaten olie nodig om de generatoren aan te drijven. Erg duur en vervuilend, maar dat is nu verleden tijd.

Het vulkaaneilandje huldigde afgelopen zomer de Gorona del Viento in, een wind-en waterturbinecentrale die 87 miljoen euro heeft gekost. Tegen het einde van dit jaar zal de centrale instaan voor alle stroom op het eiland, dat 10.000 inwoners telt.

De fabriek bestaat uit vijf grote industriële windmolens en twee meren. De windmolens wekken de meeste energie op. Wanneer er meer aanbod is dan vraag, zoals 's nachts, wordt de overtollige energie gebruikt om water uit een meer naar een natuurlijke vulkanische krater op zowat een kilometer hoogte te pompen. Op dagen met weinig wind wordt dat water door een pijplijn naar de waterturbines onderaan de krater gestuwd.

De weersomstandigheden worden door middel van sensoren nauwlettend in de gaten gehouden. Als er gedurende vijf seconden geen wind is, komen de waterturbines in actie.

Catalogus
De technologie die wordt gebruikt is eenvoudig, maar op El Hierro wordt er voor het eerst een combinatie van wind en water gebruikt, legt ingenieur Juan Manuel Quintero uit. "De windmolens hebben we bij wijze van spreken uit een catalogus besteld. Hetzelfde geldt voor de waterturbines. We hebben de technologie niet uitgevonden, maar onze innovatie is het verbinden van beide systemen." Dat gebeurde in samenwerking met de Spaanse regering, een lokale universiteit en een Spaans energiebedrijf.

Gorona del Viento is een van de laatste grote projecten voor de financiële crisis de Spaanse regering dwong alle subsidies voor hernieuwbare energie te schrappen. "We hadden het geluk dat de crisis pas toesloeg toen het project bijna voltooid was", zegt gouverneur Alpidio Armas.

Trots
Het onherbergzame El Hierro was altijd een plek die mensen zo snel mogelijk wilden verlaten, maar Armas hoopt dat dankzij de nieuwe energiecentrale de inwoners trots zullen zijn op hun eiland. In de cafés in het stadje Valverde zijn de locals alvast postief gestemd. Ze hopen dat hun centrale ecotoeristen zal aantrekken. "Het lijkt op een goede investering voor ons, iedereen haalt er voordeel uit, zowel economisch als ecologisch", klinkt het.

Veel verschil in hun portemonnee zullen de inwoners helaas niet voelen. De prijzen voor elektriciteit worden op nationaal niveau vastgelegd, waardoor de groene energie van El Hierro nog steeds evenveel kost als de diesel die het moest invoeren. Maar het eiland krijgt er wel energiezekerheid voor in de plaats. "Hoeveel zal olie binnen twintig jaar kosten", vraagt econoom Gonzalo Escribano van de Spaanse denktank Elcano Royal Institute zich af. "Dat weten we niet, maar we kunnen er wel zekere van zijn dat we over twintig jaar nog wind hebben op de Canarische Eilanden."

De nieuwe groenestroomcentrale doet El Hierro alvast inzetten op nog meer milieuvriendelijke energie. Tegen 2020 moeten alle auto's op het eiland elektrisch zijn.

Bron: De Morgen, 29/09/14
http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/Milieu/article/detail/2069839/2014/09/29/Spaans-eiland-draait-voor-100-procent-op-groene-stroom.dhtml

Eigen mening: Ik vind dit een fantastisch initiatief, vooral omdat een klein eilandje met slechts 10 000 inwoners dit realiseert. Ik denk dat wij als Belgen daar zeker een voorbeeld aan mogen nemen. Het is zeer goed dat initiatieven als deze voldoende publiciteit krijgen. Het is jammer dat de investering wel erg groot is - 87 miljoen euro - maar het is de investering zeker waard op lange termijn. Zoals in het artikel reeds wordt aangehaald weet men niet wat olie binnen 20 jaar zal kosten, wind daarentegen is een zekerheid.