PDA

Bekijk de volledige versie : Gorbatsjov pareert Obama's kritiek op Rusland


Shanice V*n Gorp
27th September 2014, 14:24
Gorbatsjov pareert Obama's kritiek op Rusland


Na de zware kritiek die de Amerikaanse president Barack Obama in zijn toespraak woensdag tot de Algemene Vergadering van de VN aan het adres van Rusland had gespuid, heeft de voormalige Sovjet-president Michail Gorbatsjov de bal teruggekaatst. De laatste Sovjet-leider bestempelde de VS als "de koorts van de wereld".

Obama had in zijn opsomming van de "globale dreigingen" de "Russische agressie" (versus buurland Oekraïne) op plaats twee gezet, na de ebola-epidemie, maar nog voor de "dreiging van de Islamitische Staat" en aanverwante terreurbewegingen. "Er is maar één wezenlijke dreiging in de wereld, en dat is de aanspraak op wereldheerschappij van Washington", reageerde Gorbatsjov op de Russische radiozender RSN. Wat Obama deed, "was geen politieke dialoog, maar een belediging".

Officieel is de Koude Oorlog sinds 1990 voorbij, toen Gorbatsjov instemde met de Duitse hereniging in ruil voor de belofte dat de NAVO zich niet naar het oosten uitbreidde, iets wat het bondgenootschap intussen driftig heeft gedaan. Gorbatsjovs beleid van perestrojka (herstructurering) en glasnost (openheid) effende het pad voor de opwarming van de diplomatieke oost-westbetrekkingen.

Een nieuwe Koude Oorlog heeft niemand nodig, zei de oud-president.

Bron: De Morgen, 26/09/14
http://www.demorgen.be/dm/nl/983/Nieuws/article/detail/2067807/2014/09/26/Gorbatsjov-pareert-Obama-s-kritiek-op-Rusland.dhtml

Eigen mening: Ik begrijp dat Gorbatsjov zich aangevallen voelt op deze manier. De economische boycot van Rusland is inderdaad een vervelend probleem, maar dit is absoluut niet te vergelijken met het terrorisme en de gruwelijke moorden van de Islamitische Staat. De Russen doen ook steeds meer toegevingen, zo is het bijvoorbeeld het 'gasconflict' dat voorlopig opgelost is. Rusland staat open voor onderhandelingen, IS totaal niet. Het ergste van de crisis tussen Rusland en Oekraïne is voorbij. De gruwelijke daden die IS zonder enige schaamte aanricht is in de verste verte niet te vergelijken met de economische maatregelen die Rusland nam.